Daarom win je bijna nooit iets met een grijpmachine
Kan jij het ook niet laten om een centje in een grijpmachine te steken wanneer je er op een kermis een passeert? Toch kan je de keren dat je iets won wellicht op één hand tellen. Waarom laat de grijper die knuffelbeer altijd vallen? Het lijkt alsof de machine het erom doet. Dat is ook zo.
Ook al ligt die knuffelbeer perfect en bestuur je de klauw met de precisie van een Zwitsers horloge, de kans dat je de knuffel mee naar huis neemt, is heel klein. De klauw werkt immers maar één keer op twintig naar behoren. Alle andere negentien keren is de klauw te zwak om iets naar boven te hijsen.
Vox nam enkele grijpmachines onder de loep en kwam tot een kwalijke vaststelling. Handleidingen voor de machines bevatten informatie over hoe je de kracht van de klauw kan instellen. Je kan zelfs de gewenste winstmarge instellen en de machine berekent zelf hoe vaak ze de klauw laat werken.
Als een grijpbeurt 50 cent kost en een knuffel 7 euro, dan zal de klauw amper één keer op twintig beurten werken om een winstmarge van 50 procent te garanderen. Bovendien weet je nooit exact wanneer de klauw juist zal werken, want de machine gooit de volgorde volledig door elkaar.
Om je nog meer gefrustreerd achter te laten, zijn grijpmachines uitgerust met een 'valfunctie'. De klauw grijpt de knuffel stevig vast en tilt hem even naar boven, maar laat hem vervolgens te vroeg vallen. Zo creëert de machine de illusie dat je bijna gewonnen hebt, waardoor je sneller geneigd bent om er nog meer geld in te gooien.
Grijpmachines zijn zo populair omdat ze juist de illusie wekken dat je met de joystick je lot in eigen handen hebt. Helaas is niets minder waar. (br.hln)
|