Koeien krijgen oregano zodat er minder methaangas in hun boeren en winden zit
Deense koeien krijgen in het kader van wetenschappelijk onderzoek oregano op het menu. Het kruid, dat we vooral van op onze pizza kennen, moet de uitstoot van methaangas door de koeien met 25% verminderen. Laat dit u evenwel niet verhinderen deel te nemen aan 'dagen zonder vlees'. Het is immers een experiment, maar wel één dat de uitstoot van het broeikasgas kan indijken. Methaangas is één van de grote boosdoeners bij de opwarming van de aarde.
In het vierjarige project van wetenschappers van de Deense Aarhus-universiteit zal oregano worden toegevoegd aan het veevoeder. Het kruid bevat veel essentiële oliën en heeft een antimicrobieel effect. Dat zal volgens de onderzoekers volstaan om de aanmaak van methaangas in de koeienmagen in te dijken.
Enorm potentieel "We willen aantonen dat we de methaanuitstoot van vee met een kwart kunnen verminderen door de toevoeging van oregano aan het voeder", stelt projectmanager Kai Grevsen. "Indien we goede resultaten boeken, kan dit worden toegepast op alle veeboerderijen, dus het potentieel is enorm".
Boeren en winden Het broeikaseffect van methaangas is 25 keer sterker dan dat van koolstofdioxide. Koeien produceren elke dag tussen 200 en 500 liter methaan, door boeren en winden. De jaarlijkse 'bijdrage' van één koe aan de klimaatverandering komt overeen met het afleggen van ruim 12.000 kilometer in een gemiddelde wagen. Concreter: een kilo biefstuk staat gelijk aan tien liter benzine.
Volgens de onderzoekers zal de toevoeging van organische Griekse oregano het broeikaseffect verminderen. Ze zullen testen welke verhouding van oregano in het veevoeder het optimale effect heeft. Ze zullen tevens onderzoeken hoe voldoende oregano kan geoogst worden om de 1,5 miljard runderen wereldwijd te voederen.
De wereldwijde vleesproductie zal tegen 2050 naar verwachting oplopen tot 465 miljoen ton per jaar. Dat is meer dan het dubbele van wat in 2001 werd geproduceerd, namelijk 229 miljoen ton. (br.hln)
|