Waarom appelsiensap in de winkel steeds duurder wordt
Het is de appelsiensapdrinker misschien al opgevallen: de prijs voor een brik in de supermarkt blijft elke dag stijgen. Door slechte weersomstandigheden en de 'ziekte van de gele draak' valt de sinaasappeloogst in Brazilië en Florida tegen, met een prijsstijging tot gevolg.
Brazilië is de grootste producent ter wereld van sinaasappelsap, maar het land had vorig jaar met droog en warm weer te maken. Dit in combinatie met hevige regenval en hagel vorige maand, zorgt ervoor dat de productie van appelsiensap in het seizoen 2016-2017 zo'n 14% lager zal uitvallen dan het jaar daarvoor. Dat verkondigde het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
Daarnaast kampen heel wat boomgaarden in Brazilië en ook Florida - de tweede grootste producent ter wereld - met aantasting door de zogenaamde 'greening disease', oftewel de 'ziekte van de gele draak'. Dit van oorsprong Aziatische en Afrikaanse insect dat bomen besmet, waait nu ook over naar Amerika. Daarbij kleuren de onderkanten van de appelsienen groen, wat zorgt voor een bittere smaak.
Tot slot zullen orkanen in de komende maanden de oogst in Florida nog meer inperken. Het orkaanseizoen loopt nog tot november, dus de kans op meer schade is reëel. De prijs voor sinaasappelsap zal dus nog niet meteen dalen. In New York is het prijskaartje van een brik het voorbije jaar met 44% gestegen. Donderdag bereikte de prijs voor een pond diepgevroren sinaasappelconcentraat de piek van 1,8 dollar in New York, de hoogste prijs sinds 4 jaar. (br.hln)
|