Ongezien: skelet in ton én uit 10de eeuw

Archeologen hebben onder de Markt van Oudenaarde een skelet opgegraven uit de tiende eeuw. "Dit is de oudste vondst ooit in Oudenaarde en ook een heel merkwaardige, want deze man is op een verdachte manier om het leven gekomen: het geraamte stak in een ton. Bij geen enkele opgraving in Vlaanderen is zoiets al aangetroffen", zegt archeoloog Wouter De Maeyer.
Sinds juli voeren archeologen van SOLVA in opdracht van Stad Oudenaarde een archeologisch onderzoek uit op de Markt. Dit gebeurt voorafgaand aan de heraanleg van de Markt en de vernieuwing van de rioleringen. "De vondsten overtreffen de verwachtingen: unieke restanten uit de prehistorie, een collectie van maar liefst 96 penningen uit de 13de eeuw en een menselijk skelet begraven in een houten ton spreken tot de verbeelding", bedenkt archeoloog De Maeyer.
Vermoord?
De vondst van het skelet op een tweetal meter onder de grond ter hoogte van het café Carillon lijkt het meest intrigerend. "We vonden dit skelet in een ton. Dat is hoogst merkwaardig, want dat is nooit een manier geweest om doden te begraven. We kunnen hier dus spreken van een op zijn minst verdacht overlijden", zet De Mayer.
Het skelet is van een man van tussen de 40 en 55 jaar, zo wisten specialisten te achterhalen. Ook opmerkelijk is de ouderdom: deze resten dateren uit de tiende eeuw. Nog nooit zijn in Oudenaarde zaken opgegraven die zo oud zijn. Dit leert archeologen dat de het ontstaan van Oudenaarde allicht een eeuw vroeger begon dan ze altijd hebben verondersteld.
Om de kleinste metaalvondsten niet over het hoofd te zien, kammen enkele vrijwilligers met hun metaaldetector het terrein uit. Zo vond Karel Ardaen (27) uit Oudenaarde een verzameling van maar liefst 96 middeleeuwse armenpenningen.
Penningen
"Een onverwachte en heel mooie vondst. Ze leken heel erg op kleine munten, maar dat waren ze niet. Penningen werden in een mal gegoten en hadden bijna geen waarde. Toch zijn ze wellicht wel als geld gebruikt, maar louter om te ruilen voor bijvoorbeeld een brood", weet Karel.
Hij heeft hier al drie weken gewerkt als jobstudent en doet er nog eens drie weken gratis bij als vrijwilliger. "Ik heb management gestudeerd, maar archeologie heeft me altijd gepassioneerd. Ik vind het heel leuk dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de opgravingen", besluit hij.
Intussen zijn de archeologen al aan de slag aan de zuidwestelijke zijde van de Markt. Ook hier zijn de verwachtingen hoog: het team legde er al restanten van het verdwenen Vleeshuis bloot.
Op zondag 18 december van 10 tot 17 uur geven de archeologen meer uitleg bij de opgravingen op de Markt. Een tentoonstelling over het archeologisch onderzoek loopt in het stadhuis van Oudenaarde van 18 december tot 5 maart 2017 en is te bezoeken tijdens de openingsuren van het MOU (dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17uur, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur). (br.hln)
|