Je komkommer blijft langer knapperig op deze manier

Nog meer goed nieuws aan zomerweer: we grijpen makkelijker terug naar een fris slaatje dan naar een calorierijke ovenschotel. Al is de vereiste wel dat de groenten lekker knapperig zijn. Om te vermijden dat een platte komkommer de smaak van het hele slaatje bederft: zo blijft die frisse groente langer vers.
Wie het slim aanpakt, kan een komkommer zeker een week bewaren zonder dat die aan smaak moet inboeten. Al kan warm weer er wel voor zorgen dat deze groene groente wat plat wordt en dat slaatje plots niet meer zo smakelijk is.
1. Maak hem schoon
Kom je net thuis met die kraakverse komkommer, dan doe je er goed aan de eventuele plasticfolie meteen te verwijderen en de groente te wassen. Zie je al kleine plekjes of bruine vlekken? Verwijder die dan onmiddellijk met een mesje.
2. Hou hem droog
Afwassen is dan wel een goed idee, voor je de komkommer in de ijskast legt zorg je er best voor dat hij helemaal droog is. Te veel water maakt dat de groente sneller slecht wordt. Wikkel de komkommer in een schone doek of een stuk keukenpapier - zo vermijd je condensatie of vocht als je hem bewaart. Hetzelfde geldt overigens voor groene bladgroenten, kruiden en andere kwestbare groenten die je in de ijskast wil bewaren.
3. Een plastic zak
Eens je de komkommer in het keukenpapier of de doek hebt gewikkeld, kan je hem nog extra beschermen door er een plastic zak rond te doen. Je hoeft de zak niet af te sluiten - een beetje luchtdoorstroming is zelfs goed - maar het helpt wel om de vrucht te beschermen van ethyleengas dat andere groenten en fruit in de koelkast produceren. Dit gas versnelt het rijpingsproces, wat je natuurlijk wil vermijden. Zeker komkommers zijn erg gevoelig aan ethyleen, dat onder meer geproduceerd wordt door abrikozen, avocado, banaan, meloen, tomaten, perzik en peren.
4. Hou ze fris, maar niet té koud
Komkommer in de ijskast bewaren is een goed idee, maar kies niet voor het koudste deel van je koelkast. De groentela is - uiteraard - een geschikte plek voor deze groente. Heb je nog een halve komkommer over? Gebruik dan plasticfolie om het aangesneden deel af te dekken. (br.hln)
|