5 gouden tips voor wie gaat snoeien

De lente is de periode bij uitstek om heel wat tuinplanten bij te snoeien. Maar hoe pak je dit best aan? En welke planten en struiken laat je best nog ongemoeid? Bouwsite Livios geeft je deze gouden tips!
Veel tuinplanten moet je in de lente snoeien om mooie volle planten te behouden of om hun bloei te bevorderen. Door te snoeien, zorg je ervoor dat er voldoende licht en lucht bij de plant kunnen. Dat bevordert een goede blad-, bloem- en vruchtontwikkeling. In andere gevallen wordt dan weer gesnoeid om planten een bepaalde vorm te geven: denk maar aan buxus of taxusheesters die in bollen, piramides of spiralen worden geschoren.
Niet alle planten of bomen snoei je om dezelfde reden. Zo snoei je bijvoorbeeld fruitbomen anders dan bloemheesters, omdat hierbij het geven van vruchten primeert boven de bloei. Hier heeft snoeien dus als doel zoveel mogelijk vruchten tot volle rijpheid te brengen en die dan nog aan bepaalde normen zoals grootte, moeten voldoen.
Wanneer is de beste bloeitijd? Het is een fabeltje dat je alleen moet snoeien in de winter of het vroege voorjaar. Soms is het zelfs verkeerd om een struik in de winter te snoeien. Er zijn heesters die al in het vroege voorjaar bloeien. Als die uitgebloeide bloemen de hele zomer aan de struik blijven, vormen er zich onvoldoende nieuwe scheuten. Wel moet je er rekening mee houden dat van bepaalde heesters de vruchten sierwaarde hebben. In dat geval moet je natuurlijk niet snoeien.
Tip: Wanneer snoei je planten en struiken? Bekijk het in de snoeikalender.
Bomen snoeien? Let op voor sapverlies Laanbomen worden steeds meer in augustus en september gesnoeid. Ten eerste om snoeiwonden nog voor de winter te laten genezen, en ten tweede omdat je in de zomer het best kan zien welke takken mekaar het meest hinderen of op welke manier er het best licht en lucht in de boomkruin kunnen komen. Fruitbomen worden meestal vlak na de oogst gesnoeid, zodat snoeiwonden nog voor de winter zijn vergroeid.
Bomen en struiken die bloeden (dus veel sap verliezen) zoals berken, esdoornsoorten, noten, druiven....snoei je het best in het najaar. De sapstroming ervan begint al vroeg in de lente. Als je ze nu zou snoeien, vergroot je de kans dat het grote sapverlies een geringe bloei en kleinere bladvorm veroorzaakt.
Tip: Geen idee hoe je bomen snoeit? Met dit stappenplan kan er niks mis gaan.
Vijf gouden snoeitips 1. Gebruik het juiste gereedschap (snoeitang, takkentang, snoeizaag) en zorg steeds dat het scherp is. Ontsmet je gereedschap regelmatig door het bijvoorbeeld in benzine te leggen. Dit voorkomt dat je schimmels en ziekten overbrengt. Lees hier hoe je de geknipte schaar kiest voor jouw haag.
2. Dek na het snoeien wonden met een diameter van 8 cm of groter af met een beschermingsmiddel.
3. Snoei nooit om een grote hoop hout samen te krijgen, maar denk goed na voor je een scheut wegsnijdt.
4. Maak snoeiwonden zo klein en glad mogelijk om teveel verdamping tegen te gaan (loodrecht op de tak en zeker niet schuin).
5. Snoei nooit bij strenge vorst. (br.hln)
|