Rood vlees kan je blind maken
10 porties rood vlees per week verhogen je risico op blindheid met 50 procent, dat blijkt uit een recent onderzoek.
Aandoening Mensen
die verzot zijn op runds-, lams- of varkensvlees hebben 50 procent meer
kans om de voornaamste oorzaak van blindheid, de aandoening
'leeftijdsgebonden maculaire degeneratie', op te lopen dan degenen die
in beperkte mate rood vlees eten. Dat blijkt uit een onderzoek bij
5.600 mannen en vrouwen.
Kip beschermt Mensen
die een of twee keer per week kip aten daarentegen, hadden 57 procent
minder kans om hun zicht te verliezen. "Het verband tussen rood vlees
en blindheid is nog niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat je door
rood vlees te eten blind wordt, maar het kan ook zijn dat een voorkeur
voor rood vlees samenhangt met andere levenstijlkeuzes die slecht zijn
voor je zicht."
Bloedvaten in ogen De
aandoening 'leeftijdsgebonden maculaire degeneratie' treft vaak mensen
ouder dan 50 jaar. Bij de ziekte lekken de bloedvaten in de ogen
vloeistof, waardoor littekenweefsel ontstaat dat het zicht verstoort.
Voor 9 op de 10 slachtoffers van de ziekte bestaat er geen behandeling.
(br.hln)
|