'Delicatesse' zeekomkommer sterft uit door overbevissing
De zeekomkommer dreigt uit te
sterven door overbevissing. Het diertje, dat verwant is aan de zeester,
wordt steeds populairder in vooral Aziatische maar ook in Europese
keukens. Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek van het Wereld Voedsel
Programma van de Verenigde Naties, meldt de Telegraaf.
De
zeekomkommers (Holothuroidea) leven vooral in Zuidoost-Azië rond de
Filipijnen, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Ze komen ook voor op de
zeebodem bij Canada, de Galapagos Eilanden en de Seychellen.
Populair Sinds
een paar jaar bestaat ook in Europese keukens belangstelling voor de
zeekomkommer. Om aan de vraag te voldoen, zijn grote visserijen
opgezet. Van oudsher gaan de zeekomkommers vooral naar Hongkong en
China, waar ze als delicatesse gelden. Daarnaast worden gedroogde
exemplaren gebruikt voor mest en medicijnen.
"Door de snelle
ontwikkeling van deze grote visserijen en de groeiende vraag, dreigen
de zeekomkommers uit te sterven", waarschuwen de onderzoekers in het
rapport. Jaarlijks wordt 20.000 tot 40.000 ton zeekomkommer opgevist.
Quota's De
onderzoekers pleiten voor het instellen van visquota's, visverboden
tijdens het broedseizoen en monitoring van zeekomkommerpopulaties.
Daarnaast bevelen de wetenschappers aan dat vooral de overheden in
Zuidoost Azië illegale visvangst bestrijden.
Zeekomkommers behoren tot de stekelhuidigen. Ze hebben een leerachtig lijf en hebben de vorm van een komkommer. (br.hln)
|