Tips voor een gezonde barbecue
De zomer staat voor gezellige barbecues die lang kunnen uitlopen. Deze
manier van koken heeft de reputatie ongezond te zijn, maar als je op
enkele eenvoudige dingen let, wordt het een gezonde en ook lekkere
maaltijd.
Tijd nemen Barbecue
zou je kans op kanker verhogen. Als je op een te hoge temperatuur te
snel je vlees of vis dichtschroeit, is dat ook zo. Dan ontstaan er
namelijk benzopyrenen, dat zijn kankerverwekkende stoffen, meldt
gezondheidsnet.be. Het is daarom belangrijk dat je je tijd neemt voor
een barbecue en vlees of vis rustig gaart. Bij een gasbarbecue betekent
dit dat je het vuur niet te hoog mag zetten, bij andere toestellen mag
je pas beginnen bakken als je kolen niet meer branden en bedekt zijn
met laagje witte as. Verder is het belangrijk je vlees 25 tot 40
centimeter boven het vuur te leggen. Ook kan het helpen je barbecue af
te dekken, dan bakt het vlees gelijkmatiger. Heb je zwarte, verkoolde
delen? Eet die vooral niet op, maar snij ze er af.
Bacteriën vermijden Geef
bacteriën geen kans bij het barbecueën, laat daarom vlees of vis in de
koelkast zitten tot net voor je begint te bakken. Want eens rauw vlees
ongeveer 10 graden is, nemen bacteriën ontzettend snel toe. 'Besmet'
ook geen andere voedingswaren, leg dus al het bestek of borden die met
het rauwe vlees in contact kwamen meteen weg als je het niet meer nodig
hebt. Gebruik zeker niet hetzelfde gerief bij bereid eten.
Salmonella Om
salmonella te vermijden moet je zorgen dat de buitenkant van het vlees
niet verbrandt terwijl de binnenkant nog rauw is. Let er dus op dat
alles gaar is, vooral bij varkensvlees en gevogelte is dat belangrijk. (br.hln)
|