Vette vis is goed voor gehoor van ouderen
Ouderen die regelmatig vette vis eten, horen beter dan hun
leeftijdgenoten die dat niet doen. In vette vis zitten omega-3-vetzuren
en die blijken gunstig te zijn voor het behoud van bepaalde
hersenfuncties, zoals het gehoor.
Dat
heeft voedingswetenschapper Carla Dullemijer van de Wageningen
Universiteit vastgesteld. Dat vette vis goed zou zijn voor de hersenen,
werd al langer aangenomen.
Varkens Jonge
varkens, zoals bekend nogal slimme beesten, gebruiken een
omega-3-vetzuur om de ontwikkeling van hun hersenen op gang te brengen.
Dullemeijer veronderstelde daarom dat deze vetzuren wellicht ook de
ouder wordende hersenen van de mens langer in goede conditie zouden
houden.
Zij testte een groep ouderen die weinig visolie
gebruikte en vergeleek hun cognitieve prestaties met die van een groep
mensen die juist veel vette vis at. Visvetzuren in het bloed leverden
een duidelijk betere prestatie op.
Dullemeijer onderzocht daarna
het binnenoor, dat zeer goed doorbloed is. Ouderen die veel visolie
binnenkregen, hadden een betere bloedcirculatie en dat zorgt voor een
beter gehoor, vooral voor de lage tonen.
Zalm, makreel en paling horen onder meer tot de vette vissoorten. Visolie is ook te koop in capsules. (br.hln)
|