Gezonder om groenten pas na het koken te snijden
Groenten bewaren meer gezonde voedingstoffen als ze in hun geheel gekookt worden. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Gezonder en zoete smaak Het
snijden van wortelen, de meest gebruikelijk manier om ze te koken,
zorgt ervoor dat er een kwart meer gezonde stoffen uit de groente
verdwijnen bij het koken. Wortelen hebben heel wat medische
eigenschappen, zo verbeteren ze onder het nachtzicht. En de natuurlijke
suikers bevechten kanker en geven de zoete smaak aan wortelen.
Makkelijke tip Onderzoekster
Kirsten Brandt: "Gesneden wortelen hebben een grotere oppervlakte aan
de buitenkant, waardoor er meer gezonde stoffen kunnen vrijkomen. Ook
verliezen ze als ze gesneden zijn meer vitamine C en natuurlijke
suikers omdat meer cellen dan opgewarmd worden en de mogelijkheid
verliezen om het kokende water af te weren. Ook toonde een smaakproef
bij 100 vrijwilligers aan dat 80 procent vindt dat wortelen die in hun
geheel gekookt werden beter smaken. Als je wortelen in hun geheel kookt
en ze pas achteraf snijdt, bewaren ze dus beter hun smaak en
voedingswaarde. Dit is een makkelijke tip voor mensen om gezonder te
eten, het enige wat je nodig hebt is een grotere kookpot."
|