Vijf goede redenen om te kiezen voor salade
Een slaatje (zonder vette sauzen) is een gezonde keuze, maar weet je
ook hoe gezond? Deze vier redenen geven je extra zin om wél te kiezen
voor dat slaatje.
1) Vezels Groenten
bevatten veel vezels, die allerlei positieve effecten hebben: minder
constipatie, minder cholesterol en het geeft je een verzadigd gevoel,
waardoor je minder eet én uiteindelijk afvalt.
2) Tegen kanker (Donker)
groene en oranje groenten hebben extra veel gezondheidsvoordelen:
anitoxidanten, vitamines, foliumzuur, alfa- en betacarotenen. Zeker als
je ze rauw eet, zoals in een salade. Samen verminderen ze de kans op
kanker.
3) Minder calorieën, meer tevreden Uit
studies blijkt dat een slaatje van maximaal 150 calorieën rapper een
verzadigd gevoel geeft, wat het aantal calorieën opgenomen tijdens de
maaltijd vermindert. Hoe groter het slaatje in volume, hoe beter: het
wijst meestal op meer groenten en minder vette, calorierijke sausjes en
dressings.
4) Goede vetten Vetvrij eten is
niét gezond, maar je moet wel de foute vetten schrappen en de goede
overhouden. Die goede vetten vind je onder meer in olijfolie, avocado
en noten en zij helpen je lichaam beschermde chemicaliën opnemen, zoals
lycopene uit tomaten en luteïne uit groene groenten.
5) Dagelijkse portie Door
van een begeleidend slaatje een dagelijkse gewoonte te maken, verorber
je zeker je portie groenten per dag waardoor je optimaal geniet van de
voordelen van deze gezonde voedingsstoffen. Je lichaam bouwt geen
tekorten op en beschermt je optimaal tegen ziektes.
Vuistregels voor een lekkere salade:
- kies een salsoort die je lekker vindt. Een krop geniet de voorkeur over voorverpakte porties
- speel met kleuren en smaken: gooi er al eens fruit of noten door, of gebruik groenten die je bijna niet eet.
-
opgelet met sauzen en dressings: deze caloriebommen doen het slaatje
naar binnen glijden, maar dat is niet de bedoeling. Op een salade moet
je kauwen. Moet je na elke hap je mond afvegen, dan is er zéker te veel
dressing. Probeer te werken met een beetje olijfolie en versie kruiden
in plaats van mayonnaisesauzen.
- Beperk ook de porties kaas en
vlees die je er bij gooit: een lekker extraatje, maar ook daar schuilt
gevaar in. Kies voor mager vlees als ham of kip en beperk zeker de
portie kaas.
|