Combinatie zout, suiker en vet maakt eten verslavend
Een bepaalde combinatie van vetten, suikers en zouten misbruikt door
voedingsproducenten zorgen voor een 'zalig' gevoel in de hersenen. Dit
maakt dat fastfood en gezonde snacks verslavend zijn. Dat blijkt uit
recent onderzoek van een vooraanstaand Amerikaans professor.
Zaligheid David
Kessler, de voormalige voorzitter van de Commissie voor Gezondheid in
de Verenigde Staten, zegt dat voedingsproducenten bepaalde ongezonde
voeding verslavend maken. Hij bestudeerde namelijk bepaalde producten
op een wetenschappelijke manier. "De juiste combinatie van smaken
activeren een groot aantal neuronen in de hersenen. Daardoor wordt de
boodschap om te eten in het brein sterker en gaat de persoon op zoek
naar nog meer voeding. Veel mensen bereiken tijdens het eten een punt
van 'zaligheid'. Dat is het moment waarop we het meeste plezier halen
uit een bepaalde combinatie van suiker, vet of zout. Als je over dat
punt gaat, wordt eten te zoet en neemt het plezier dat we eruit halen
af."
Twijfelachtige ingrediënten "Sommige
producten veroorzaken dat gevoel van zaligheid meer dan andere. Maar je
vindt het bij dingen als ketchup, chips en haast alles wat je in
McDonalds kunt verkrijgen. Dertig jaar geleden werden chocoladecakejes
gemaakt van echte eieren, echte chocolade en echte boter. Maar vandaag
bestaat het uit ingrediënten van mindere kwaliteit, maar zijn de
cakejes groter, waardoor de klant denkt dat hij meer waar voor zijn
geld krijgt," aldus Kessler. "Slechts weinigen zijn immuun voor de
gevaren van te overeten. De industrie maakt het ze moeilijk: je kunt
overal en altijd voeding krijgen, de porties worden groter en ongezonde
snacks zijn vaak goedkoper dan gezonde producten."
Obsessie Kessler
was vroeger zelf een jojoër. "Mijn kast hangt vol kledij in alle
verschillende maten. Maar ik heb mijn probleem onder controle nu ik
ontdekte dat we onze kijk op voeding moeten veranderen. Eten is niet
langer een instrument om te overleven of iets waar we van genieten, het
is een obsessie. Om het wereldwijde obesitasprobleem op te lossen, is
het belangrijk om ons gedrag rond eten en de immense invloed van de
voedingsindustrie leren te begrijpen."
Stoppen met roken "Als
je begrijpt wat overeten veroorzaakt en je je eetgedrag hierop afstemt,
is de kans groter dat je de situatie kunt controleren. Je moet het
bekijken als een verslaving en op dezelfde manier aanpakken als stoppen
met roken. Rokers belonen zichzelf namelijk met een sigaret. Mensen die
overeten moeten dus stoppen zichzelf met chips en suiker te belonen als
ze stress hebben. Het is belangrijk te leren genieten, maar met mate.
De maatschappij mag dikke mensen niet langer beschuldigen en
veroordelen, het zijn gewoon mensen die gevoeliger zijn aan de prikkels
die zout, suiker en vet geven", geeft Kessler nog als raad.(br.hln)
|