Hoe gezond zijn bananen?
Bananen worden vaak met argusogen bekeken: bevatten ze niet te veel
calorieën, suikers en zetmeel? Gezondheidsnet wijst erop dat er een
verschil is tussen rijpe en onrijpe bananen.
Suikers Onrijpe
bananen bevatten veel zetmeel, weinig suikers en smaken bitter door de
stof latex. Tijdens het rijpingsproces wordt die latex afgebroken en
verdwijnt de bitterheid, terwijl de omzetting van zetmeel in suiker de
zoete smaak aan de banaan geeft. Eens rijp, blijft er in eetbananen
hooguit 1 tot 2 procent zetmeel over. Het suikergehalte kan daarbij
stijgen van 1 tot meer dan 20 procent.
Ontevreden tanden Bananen
zijn dus zeker niet voor iedereen aan te raden. Wie bijvoorbeeld weinig
energie verbrandt, zal een beetje verdikken van bananen door de snelle
suikers die het fruit biedt. Ook de tanden worden aangetast door de
suikers uit bananen. Op dat vlak verschilt een banaan niet veel van
snoep.
Voordelen Maar een banaan heeft ook
voordelen. Voor wie snel veel energie nodig heeft, zoals bij intensief
sporten of zware fysieke arbeid, is een banaan de ideale oplossing. Ook
zijn bananen een goede bron voor vitaminen (vooral A, B1, B2 en C) en
kalium. Bananen worden ook aangeraden voor wie last heeft van diarree,
maar dat zou enkel werken met de onrijpe, groene, kookbanaan.
Tot
slot beschermen bananen ook maag en darmen tegen maagzweren en letsels
die het gevolg zijn van pijnstillers en medicijnen. Dat komt omdat
rauwe bananen een stof bevatten die slijmvliescellen doet groeien. (br.hln)
|