Acht op tien Belgen noemen zichzelf "een goede kok"
Het succes van kookprogramma's mag geen wonder heten: Belgen eten én
koken graag. Ruim acht op tien vindt van zichzelf dat ze goed kunnen
koken, bijna 88 procent noemt hun mama een echte keukenprinses. Koken
leren vrouwen van hun moeder, mannen van bekende tv-koks (zoals Jamie
Oliver en Piet Huysentruyt) en hun kookboeken. Dat blijkt uit een
onderzoek van Pyrex bij 1.000 Belgen tussen 25 en 65 jaar.
Basisikennis en geheimen Toch
heeft bijna tien procent niet leren koken van de ouders, ruim vier op
tien deed slechts 'basiskennis' op. De helft van de Walen kreeg
keukengeheimen mee van thuis, tegenover een derde van de Vlamingen.
Vrouwen hechten meer belang aan culinaire geheimen dan mannen.
Tijd Bijna
de helft spendeert minder tijd in de keuken dan hun ouders, een op drie
geeft evenveel tijd aan koken. De rest wil meer tijd besteden aan het
klaarmaken van gerechten. Vrouwen noemen zich wel dubbel zo vaak als
mannen de voornaamste kok in huis (80 versus 40 procent).
Genieten en vrienden Voor
de helft van de Belgen is koken puur genieten, en voor 40 procent hoort
het bij vrienden ontvangen. Jongeren (46,6 procent) koken liever voor
hun vrienden dan ouderen (37 à 39 procent). Eén op drie vindt koken
gemakkelijk en creatief, slechts 3 procent associeert koken met paniek.
Weinig verrassend is koken leuker voor wie goed kan koken.
Nieuwe recepten Walen
genieten meer van koken dan Vlamingen (56,9 procent versus 42,7
procent). De laatste kiezen dan ook vaker voor een sneller en
gemakkelijk gerecht, Walen testen al eens sneller een nieuw recept. Ze
bakken ook meer dan Vlamingen. Een kwart van de Belgen smijt zich graag
op iets moeilijks.
|