Zowat de helft van de traiteurs stelt vast dat de Belg minder
bestelt voor Kerstmis dan vorig jaar. De crisis laat zijn sporen na.
Het zal aan een aantal feesttafels in ons land iets soberder zijn
Gourmet, fondue en kalkoen blijven de favoriete gerechten van de Belg
tijdens deze kerstdagen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal
Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 217 voedingswinkels en
traiteurs. Wel noteert 47 procent van de traiteurs voorlopig minder
bestellingen dan vorig jaar.
Gemiddeld geeft de Belg 31 euro per persoon uit aan de feestmaaltijd, vorig jaar was dat 33 euro.
Bij
47 procent van de traiteurs daalt het aantal bestellingen ten opzichte
van vorig jaar, gemiddeld met 26 procent. 17 procent tekent meer
bestellingen op en bij 36 procent van de traiteurs blijven de
bestellingen gelijk.
"Vorig jaar zei
ruim 74 procent van de ondervraagde handelaars het beter te doen dan in
2007, dit jaar doen de traiteurs het iets minder goed. De crisis laat
zijn sporen na. Het zal aan een aantal feesttafels in ons land iets
soberder zijn", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
2008
was een topjaar qua aantal eindejaarsbestellingen bij traiteurs,
slagers en andere voedingswinkels. Op zich is het dan ook niet
verbazend dat het aantal bestellingen dit jaar afneemt.
Dichter bij huis door sneeuw "De
afgelopen dagen konden we al zien dat heel wat mensen hun aankopen in
hun eigen dorp of stad deden, omdat de sneeuw de wegen erg onveilig
maakt. Daar kunnen de lokale voedingszaken dus alleen maar profiteren.
62 procent van de lokale voedingszaken geeft nu al aan beter te
verkopen dan vorig jaar. We verwachten dan ook dat ze de komende dagen
nog goede zaken zullen doen", aldus Mattheeuws.
Reacties op bericht (0)
Gastenboek
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek