6 mythes over biovoeding
Samen met lokaal geteelde en seizoensgroenten, is biovoedsel een ware
hype. Beter voor de gezondheid, beter voor het milieu, beter voor alles
en iedereen. Maar is dat wel zo? Het Amerikaanse Marie Claire ontdekte
dat er zes misverstanden bestaan rond biologisch voedsel.
MYTHE 1: Bio is altijd beter voor het milieu Biologisch
voedsel wordt geteeld zonder pesticiden of chemicaliën, en vervuilen zo
de aarde en het grondwater niet. Dat klopt, maar daardoor ligt de
opbrengst wel veel lager, waardoor er meer grond nodig is of nog meer
mensen in de Derde Wereld zullen sterven door ondervoeding.
Dennis
Avery van het Hudson Institute's Center for Global Food Issues heeft
berekend dat de landbouw met hoge opbrengst 24 miljoen vierkante
kilometer aan bossen heeft bespaard. Als de volledige wereldbevolking
op biolandbouw zou overschakelen, dan zou nog eens 16 miljoen vierkante
kilometer moeten wijken om landbouwgrond van te maken.
MYTHE 2: Biovoeding bevat meer voedingsstoffen Moeilijk
te zeggen omdat de onderzoeken geen uitsluitsel geven. Belangrijker
voor het aantal voedingsstoffen in groenten en fruit is hoe lang je ze
al hebt. Hoe verser, hoe beter, want na verloop van tijd 'verdwijnen'
vitamines gewoon uit voedsel. Maak je je zorgen over de voedingsstoffen
in je voeding, koop en kook dan zo vers mogelijk.
MYTHE 3: Bio is lekkerder Over
smaken valt niet te twisten maar ook uit blind onderzoek is nog geen
verschil naar boven gekomen. Wat hier wel telt, is of je (verse) lokaal
geteelde, seizoensgroenten en - fruit koopt. Belgische aardbeien zijn
in mei per definitie lekkerder dan geïmporteerde in december, die lange
tijd bevroren werden om ze te kunnen transporteren.
MYTHE 4: Je hoeft biovoeding niet te wassen Alle
voeding die uit de grond komt, heeft potentieel blootgestaan aan
bacteriën zoals E. coli. Onder stromend water afspoelen, is nog steeds
de beste optie.
MYTHE 5: Je steunt kleine of eco-bedrijven Bio
is big business geworden, zelfs in die mate dat biovoeding soms
geïmporteerd wordt om aan de vraag te voldoen. Die CO2-kilometers zijn
nochtans niet echt 'eco' of 'bio'. Kleine bedrijven worden ook uit de
markt geconcurreerd door de grote die alles opkopen aan dumpingprijzen,
die zo laag liggen dat de bioboer niet kan overleven.
MYTHE 6: Bio is beter Biogroenten en -vlees misschien wel, maar biokoekjes of biolimonade is net zo slecht als gewone koekjes of gewone limonade.
OPGELET:
'Biologisch' betekent dat het product voor minstens 95 procent bestaat
uit biologisch geteelde producten. 'Gemaakt met bioproducten' betekent
dat er slechts 70 procent van de producten biologisch gekweekt werd.
Een hondenleven Is
er dan niets aan biovoeding 'beter' dan aan 'gewone' voeding? Toch wel.
Biologische producten zijn vaak op een humanere manier gemaakt. Dieren
bijvoorbeeld krijgen meer ruimte en ander voedsel, waardoor ze een
minder gestresseerd leven leiden.
Het risico op ziektes zoals
de gekkekoeienziekte, dat is ontstaan doordat dieren dierlijk voedsel
kregen, wordt ook nihil. Tot slot: zoals eerder gezegd is bio
ondertussen big business. Dat heeft als voordeel voor de consument dat
het gemakkelijker wordt om biologisch te eten.
|