Gemanipuleerde tomaten blijven zes weken vers
Dankzij een doorbraak in genetische manipulatie zouden tomaten nu
gedurende zes weken vers blijven . Indische wetenschappers hebben een
vrucht gecreƫerd die 45 dagen houdbaar is, drie maal langer dus dan de
originele groente. Hetzelfde proces zou ook kunnen toegepast worden op
fruit zoals mango's en bananen.
De onderzoekers verlengden de houdbaarheid van de tomaten door sommige
genen, die verantwoordelijk voor het rijpingsproces van enzymen, uit te
schakelen. Hierdoor werden de groenten steviger en bleven ze vers
gedurende 45 dagen.
Sceptisch Campagnegroepen
tegen genetische manipulatie stellen zich echter grote vragen. "De
meerderheid van het publiek is zeer sceptisch tegenover de zogezegde
voordelen van gemanipuleerde vruchten", verklaart Pete Riley van de
actiegroep 'GM Freeze'. "De nieuwe tomaten zullen op het eerste zicht
vers lijken maar het kan niet anders dan dat de hoeveelheid vitaminen
in de groenten daalt naarmate dat je ze langer bewaart. Als puntje bij
paaltje komt, zijn ze minder voedzaam dan de originele groenten".
|