Voorverpakte sla moet nog gewassen worden
De voorgewassen en ingepakte slaatjes in de supermarkt zijn niet zo
proper als ze lijken. Een recent Amerikaans onderzoek bewijst dat heel
wat zakjes massa's bacteriën bevatten. Dit wijst op slechte hygiëne.
Onderzoek The
Consumers Union, een consumentenorgansatie, onderzocht 208 voorverpakte
slaatjes van 16 verschillende merken. De slaatjes werden zowel in
zakjes als plastic bakjes verkocht. 39 procent van de stalen bevatten
meer dan 10.000 bacteriën, die onder meer darmontstekingen kunnen
veroorzaken.
Andere opmerkelijke resultaten: -Zes dagen voor de vervaldatum werden minder bacteriën gevonden dan vijf dagen voor de houdbaarheidsdatum. -Sla-mengelingen met spinazie bleken hogere bacteriewaarden te hebben dan die zonder spinazie. -De
verpakking speelt geen rol. Zowel de zakjes als de plastic containers
bleken even veel aangetast. Ook bio-voedsel bleef niet gespaard. -Zowel de grote, nationale als de kleinere regionale merken hadden minstens 1 op 4 aangetaste stalen.
Adviezen De
consumentenorganisatie raadt aan enkel slaatjes te kopen die nog
minstens zes dagen voor de vervaldatum te eten zijn. Ook dienen de
voorgewassen slaatjes nog grondig afgespoeld en gewassen. De adviezen
werden gepubliceerd in het consumentenmagazine Consumer Reports.
|