De barbecue als caloriebom: 3.000 calorieën per keer
Bij de zomer horen terrasjes, ijsjes en barbecues. Net die
zomeractiviteiten kunnen er gevaarlijk veel kilo's doen bijkomen. Vooral
een barbecue blijkt een verbogen caloriebom: één gezellig avondje eten
blijkt gemiddeld liefst 3.000 calorieën op te leveren.
Dat is bijna het dubbele dat een gemiddelde vrouw per dag mag eten, en
een derde meer dan de calorie-opname voor de gemiddelde man. Naast te
veel calorieën bevatten de geliefde barbecues ook te veel vet en te veel
zout. En dan werden de drankjes er nog niet eens bijgeteld.
Eetfestijn Nochtans
is niet de barbecue op zich die het gevaar vormt, maar wel hoe de
gemiddelde liefhebber hem organiseert: als een groot, lang eetfestijn.
Barbecues duren langer dan een gemiddeld avondmaal, dus eet je vanzelf
al meer. Gemiddeld worden ook meer stukken vlees voorzien dan je zou
eten bij een normaal maal. Gasten voelen zich vaak verplicht om alles te
proberen, waarbij ze zich overeten.
Nog een laatste... De
verschillende 'rondes' helpen dit nog in de hand: één laatste hapje,
nog een béétje aardappelsla of een stukje worst voor het goestingske, en
voor je het weet heb je twee tot drie keer zoveel gegeten als normaal.
De vaak ongezonde bijgerechten (aardappelsla, frieten, lookboter) werken
dit nog verder in de hand, en die twee blaadjes sla en drie stukjes
tomaat bieden echt geen tegengewicht.
7 stukken vlees Op
een gemiddelde (Britse) barbecue verschijnen twee worstjes, anderhalve
burger, twee kippenbouten, anderhalve saté en een klein stukje vis op
het bord. Daar komt nog een gebakken aardappel, wat sla, pastasalade en
verschillende lepels mayonaise en andere dressings bij.
Er wordt
afgesloten met twee desserts, wat alles bij elkaar 3.000 calorieën
oplevert. Zonder dranken dus, die per blikje bier (200 calorieën), glas
wijn (130 calorieën) of glas frisdrank (125 calorieën), ook enorm
kunnen oplopen.
Alsof dat nog niet genoeg is, bevat de gemiddelde barbecue ook dubbel zoveel zout dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Oplossing De
oplossing is niet de barbecue afschaffen of beknibbelen op zomers
plezier. Maar door het principe aan te passen kom je al een heel eind.
Voorzie minder vlees per persoon, meer groenten en minder vettige
sauzen. Leer als gast te weigeren als je genoeg hebt, en luister naar de
signalen van je lichaam.
|