Vrouw uit jaren 50 is gezonder dan moderne dame
Hoewel vrouwen in de jaren 50 meer verzadigde vetten opnamen en vaker
rookten, kregen ze veel meer lichaamsbeweging door intensievere
huishoudelijke taken, wat betekent dat hun hart gezonder was.
Door de rantsoenering waren dames na de oorlog verplicht ook meer
groenten te eten. Tegen de tijd dat moderne mannen en vrouwen de kaap
van vijftig hebben bereikt, zijn ze minder gezond dan hun evenknieën van
60 jaar geleden. In 1951 verbrandde de gemiddelde huisvrouw 1.000
calorieën per dag, voornamelijk doordat huishoudelijke taken toen veel
meer inspanning vroegen. Ze moest toen bijvoorbeeld de was met de hand
doen, wat veel harder werk is dan simpelweg op een knop te duwen. Ze nam
ook maar 1.818 calorieën per dag op. Vandaag is dat 2.178 calorieën en
verbrandt de gemiddelde vrouw er slechts 556. Meer dan twee derde van de
moderne dames gelooft echter dat ze gezonder zijn dan vrouwen van 60
jaar geleden.
Onverwerkt voedsel Tam Fry
van het Britse National Obesity Forum: "Als een vrouw toen niet rookte,
was ze 60 jaar geleden ongetwijfeld gezonder dan haar moderne
evenknieën. Hoewel dames nu minder verzadigde vetten opnemen, komt ze
toch bij door meer te eten en minder te bewegen. Dit kan leiden tot heel
wat aandoeningen waarvoor je medicatie moet nemen. De boodschap is dus
duidelijk: eet minder en beweeg meer om een heel leven gezond te
blijven." Gezondheidsexperte Katharine Jenner: "Als we konden teruggaan
naar de essentie van het koken en onverwerkt eten zoals net na de
oorlog, en minder zout op de tafel zouden zetten, zou dit onze
gezondheid stimuleren door het risico op beroertes en hartziekten te
beperken."
|