Pakje frieten tweemaal duurder dan tien jaar geleden
De prijs van een pakje frieten is in de afgelopen tien jaar
verdubbeld. Tegenover 1976 ging de prijs zelfs met meer dan 300 procent
de hoogte in, zo berekende het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de
Verbruikersorganisaties (OIVO).
"In het afgelopen jaar zijn de frituurtarieven sterker gestegen, ten
gevolge van de late aardappeloogst en de daarmee gepaarde kleine omvang
van de geoogste aardappelen", zo luidt het. "Mosseleffect" De
prijs van frieten stijgt constant, zelfs als de aardappelprijs daalt,
zo stelt OIVO vast. "Hier speelt het mosseleffect, als de prijs van de
mosselen in Zeeland stijgt, dan stijgt ook de prijs in het restaurant.
Als de mosselprijs in Zeeland daalt, dan daalt de prijs in het
restaurant niet. De restauranthouder behoudt dan zijn verworven winst.
Bij een volgende prijsstijging zal hij zijn prijs dan niet zo snel
moeten verhogen." Tussen 2011 en 2012 mogen we ons verwachten
aan een stijging met 10 à 20 procent van de prijs van verse en
diepvriesfrieten, zo voorspelt het OIVO. Dat is een gevolg van de
stijging van de aardappelprijs voor de jaren 2010 en 2011. Vraag groter dan aanbod Het
OIVO constateert dat het aandeel aardappelen dat bestemd is voor
gebruik in de verwerkende industrie in de voorbije jaren is gestegen.
"De vraag naar aardappelen voor afgeleide producten, zoals chips en
frieten, is groter dan het aanbod, waardoor er meer aardappelen
ingevoerd moeten worden."
|