Kankerverwekkende stof gevonden in heel wat voeding
Een chemische stof die kanker veroorzaakt werd door onderzoekers in
heel wat voedingsproducten, waaronder brood, chips en babyvoeding,
gevonden.
De waakhond voor de voedselveiligheid van de Europese Unie (EFSA)
onderzocht 22 verschillende voedingsgroepen waarvan geweten is dat ze
een hoog niveau van de chemische acrylamide bevatten in 23 landen. Ze
vergeleken dit met het niveau in 2007 en 2009. Daaruit bleek dat ondanks
eerdere waarschuwingen het niveau van deze stof toenam in oploskoffie
en toastbrood. Dit bleef hetzelfde in alle andere producten. Het daalde
enkel bij crackers, babykoekjes en peperkoek. De vrijwillige maatregelen
in de voedingsindustrie hadden dus enkel een beperkt success, meer
actie is daarom volgens de waakhond nodig.
Wetenschappers
weten sinds 2002 dat de stof bestaat in bepaalde producten, en vroegen
daarom de voedingsindustrie om het niveau te beperken. Maar deze studie
bevestigde dus dat er nog steeds grote hoeveelheden zitten in een hele
reeks van producten waaronder frieten, oploskoffie, brood, koeken,
chips, ontbijtgranen en babyvoeding.
Ook
de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt consumenten aan hun risico
te beperken door minder verwerkte voeding te eten, maar ze zeggen dat er
niet genoeg bewijs is om mensen te adviseren bepaalde producten te
vermijden. De stof acrylamide werd al in verband gebracht met
verschillende soorten van kanker waaronder darm-, blaas- en niertumoren,
het veroorzaakt ook onvruchtbaarheid en verlies aan spiercontrole.
Wetenschappers
weten nog niet hoe acrylamide zich vormt, ze denken dat het een gevolg
is van een chemisch proces tijdens het bakken, frituren, grillen of
toasten. Het zou gevormd worden wanneer voeding verwarmd wordt boven 120
graden, het zit namelijk niet in rauwe of gekookte voeding. Daarnaast
wordt het gebruikt om onzuiverheden te filteren uit drinkwater.
|