"Geen resistente bacteriën op groenten in België"
Onderzoekers van het Amsterdamse Universitaire medisch centrum (VUmc)
hebben resistente bacteriën gevonden op groenten. In België werden tot
dusver geen resistente bacteriën aangetroffen. Dat meldt Geert De
Poorter van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de
Voedselketen.
De wetenschappers
van het VUmc onderzochten 119 stalen van groenten. In zeven daarvan
bleken ESBL's te zitten. Een ESBL is een groep enzymen die bacteriën
aanmaken, waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica. Als mensen
veel van die bacteriën binnenkrijgen, bestaat de kans dat ze immuun
worden voor antibiotica bij een ernstige ziekte.
"Het
Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en het Instituut voor
Landbouw- en Visserijonderzoek hebben geen vergelijkbare vaststellingen
in België gedaan", stelt De Poorter. Toch is het raadzaam groenten goed
te wassen en zo mogelijk te schillen, te koken of te bakken. Zo wordt de
kans om dergelijke bacteriën binnen te krijgen geminimaliseerd.
|