Pladijs verkozen tot Vis van het Jaar 2011
Pladijs is door de sectorgroep visserij van het Vlaams Centrum voor
Agro- en Visserijmarketing (VLAM) verkozen tot Vis van het Jaar 2011.
VLAM wil met de verkiezing de consument bewust maken van het rijke
visaanbod in Belgiƫ. In 1990, 1998 en 2001 was pladijs of schol ook al
Vis van het Jaar, vorig jaar was dat zeeduivel. Rond de vis worden
diverse activiteiten georganiseerd.
In aanvoer is pladijs de belangrijkste vissoort voor de Belgische
vissers, terwijl slechts 8 procent van de Belgische gezinnen de vis
koopt. "Dit jaar is het pladijsbestand op een historisch hoog niveau en
krijgen de vissers de toelating om ongeveer 6.000 ton pladijs op te
vissen. Dat is vrijwel 20 procent meer dan wat vorig jaar werd
opgevist", aldus VLAM. "Hoog tijd dus dat pladijs meer op het menu
komt."
Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen.
Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. In
100 gram pladijs zit 1 gram aan vetstoffen. De energiewaarde bedraagt 63
kcal. De lengte van de vis schommelt tussen 27 en 50 centimeter.
Hoewel
de vis in de handel het hele jaar gekocht kan worden, is hij vanaf juni
tot einde oktober culinair op zijn best. Het paaiseizoen (november tot
april) is dan voorbij, de vis heeft alle kansen gekregen om zich voort
te planten en het visvlees wordt veel steviger van structuur en
smakelijker.
VLAM stelde ook een receptenfolder met pladijsgerechten samen, die gratis verdeeld wordt in de visverkooppunten.
|