Waar schillen allemaal goed voor zijn
Papaya voor pedicures, een aardappelpeeling om je grijze haren
donkerder te maken, een bananenschil die kneuzingen sneller geneest,...
Er zijn heel wat groenten- en fruitsoorten die wonderen kunnen doen voor
je huid.
Je grootmoeder had dan toch gelijk: een appel per dag houdt de dokter
weg, maar alleen als je de schil er niet afdoet. Onderzoekers hebben een
chemische stof in appels ontdekt die heel wat in zijn mars heeft. Zo is
dit zuur dat voor de glanzige schijn van de appel zorgt, onder andere
goed voor de spiergroei en om je cholesterolgehalte en bloedspiegel
onder controle te houden.
Perziken De
pluizige schil van een perzik bevat een flinke dosis vitamine A, die de
huid revitaliseert en hydrateert. Door het eten van de schil, geef je
jouw immuunsysteem een flinke boost, verwijder je gifstoffen uit je
lichaam en blijft je huid gezond. Maar dat is niet alles: een
perzikschil biedt je ogen bescherming tegen de ontwikkeling van staar en
verklaagt de risico's op kanker, hartaandoeningen en artritis.
Lust
je geen perziken? Dan kan je de vrucht ook gewoon voor een
gezichtsscrub gebruiken. Doe een beetje suiker op de binnenkant van de
schil en scrubben maar!
Citroenen & limoenen Citroenen
en limoenen bevatten allebei citroenzuur, dat uiterst geschikt is voor
het polijsten van brons, koper en andere non-ferro metalen.
Meng het sap met een beetje natriumbicarbonaat voor een beter resultaat.
Je kan natuurlijk ook stukjes van de schil aan een cocktail toevoegen om het geheel wat meer smaak te geven.
Als
je citroen- en limoenschil toevoegt aan olijfolie, dan krijg je niet
alleen een betere smaak, maar zorg je er tegelijkertijd ook voor dat de
olie niet te snel oud wordt.
Heb je last van vieze geurtjes in de
microgolfoven? Meng dan wat citroensap met dezelfde hoeveelheid water,
daarna doe het sopje in een kom en laat het tien minuten in de magnetron
opwarmen.
Sinaasappels De schil zit vol
antioxidanten die het cholesterolgehalte aanzienlijk verlagen. De
antioxidanten in de schil zijn volgens een Amerikaanse studie zelf
twintig keer sterker dan die in het vruchtensap.
Maak je
tussendoortjes net dat tikkeltje gezonder door de schil aan taarten,
gebakjes en muffins toe te voegen. Zin in een gezond sapje? Stop dan een
ongeschilde sinaasappel in de blender.
Bananen Gebruik
de binnenkant van de bananenschil om de bladeren van je huisplanten een
mooie glans te geven. De schil doet daarnaast ook dienst als een
natuurlijk pesticide, maar ook als meststof.
Zien jouw schoenen
er uit alsof ze hun beste tijd hebben gehad? Poets ze dan eerst op met
de schil en veeg daarna de restjes van de banaan weg met een proper
doekje. In slechts een paar minuten tijd zullen je schoenen opnieuw
blinken.
Bananenschil bevat potassium en antioxidanten die de
huid zacht maakt en ervoor zorgt dat een wonde of blauwe plek sneller en
beter geneest. Leg de schil op een blauwe plek en je zal zien dat de
bloeduitstorting sneller zal wegtrekken.
Ben je gebeten door een vervelende mug? Wrijf de schil dan op de beet, het zal de jeuk aanzienlijk verminderen.
Wist
je dat je de schil zelfs kan eten? Maar dan moet je hem wel eerst
koken, ofwel in de blender stoppen. Kook de schil tien minuten, laat het
water vervolgens eventjes afkoelen om het sap daarna op te drinken.
Taiwanese
onderzoekers hebben ontdekt dat een bananenschil zelfs helpt om
depressies te overwinnen. Dat komt doordat de schil een hoog
serotoninegehalte bevat, een stof waar je blij van wordt.
Daarnaast
is de schil ook goed voor je ogen, omdat het antioxidanten bevat die je
ogen beschermen tegen sterke uv-stralen, de voornaamste oorzaak van
staar.
Papaya Op zoek naar een supersnelle
zomerpedicure? Wrijf de schil en de pulp van papaya dan op jouw
voetzolen, je huid zal onmiddellijk zachter aanvoelen. Papaya is rijk
aan vitamine A en papaïne, die dode huidcellen verwijdert.
De
schil is bovendien ook uiterst geschikt voor een exfoliërend
gezichtsmasker. Wrijf het over je gezicht en laat het maskertje vijf
minuten inwerken. Laat het niet te lang intrekken, want hier droogt je
huid van uit.
Kiwi's De harige huid van een
kiwi smaakt dan wel vies, toch is het zonde om het zomaar weg te gooien.
Het bevat tot drie keer meer antioxidanten dan het vruchtvlees en zou
de risico's op kanker verlagen.
De huid bestrijdt ook
Staphylococcus en E-coli, die voedselvergiftiging veroorzaken. Krijg je
de harige huid niet rauw binnen, mix het dan met andere fruitsoorten en
maak er een smootie van.
Aardappel Een aardappelschil is goed voor 50 procent van de dagelijkse hoeveelheid van vezels, kalium, ijzer, zink en vitamine C.
Wist
je dat aardappelen ook goed zijn voor je haar? Je krijgt er zelfs je
grijze haren op een natuurlijke manier mee weg. Kook de aardappelschil
een half uurtje in kokend water en laat het vervolgens afkoelen. Gebruik
het water als conditioner voor je haar. Je zal zien dat je grijze haren
donkerder zijn geworden, wat je meteen een kappersbezoek bespaart.
Peren De
schil van een peer barst niet alleen van vezels, maar er zitten ook
veel meer vitaminen en voedingsstoffen in dan in het vruchtvlees.
Volgens onderzoekers zou de schil antioxidanten bevatten die het risico
op kanker verlagen.
|