Creatief bezig zijn met stempels Stempelden we vroeger met een aardappel en verf, later met een drukkerij knutseldoos, vandaag is het stempelen uitgegroeid tot een hobby met een brede waaier aan mogelijkheden
Laat je inspireren of geniet er gewoon van.
ARTIST TRADING CARDS(ATC) zijn kaartjes van 64 x 89 mm,
Deze kaartjes worden op alle mogelijke manieren versierd. Alles kan en alles mag, elke denkbare techniek kan toegepast worden. Ik hou het vooral bij stempelen maar combinatie van verschillende technieken maakt het wel boeiend. Het enige dat vast staat,is het formaat. ATC's kunnen vervolgens worden geruild tegen die van anderen.
Maken, uitwisselen en verzamelen, daar is het om te doen.
31-03-2006
Kaart
Soms schieten woorden tekort.... Eenvoudig gestempeld met bruine inkt
Bij dit ATC kaartje werd eerst een afdruk van de bloem gemaakt op aan klad blaadje, deze werd als een sjabloon uitgeknipt. Met lichtblauwe inkt heb ik de binnenkant van de bloem gesjabloneerd. Dan werd de rand van de bloem met dezelfde stempel maar met andere inkt boven op de gesjabloneerde bloem gestempeld. Door het parelmoerkleurig embossingpoeder komt er reliëf op de bloemenrand. De zelfde bloem werd nogmaals op een kladblaadje afgedrukt en uitgeknipt en bovenop de afgewerkte bloem gelegd," maskeren" noemt men dat . Pas dan gaan we met de tekstestempel over heel het kaartje stempelen, Wanneer het kladblaadje word weggenomen staat alleen tekst rondom het bloemetje. Verder afgewerkt met een uitgeknipt bloemenrandje.
Bij dit ATC kaartje werd eerst de achtergrond ingekleurd met de DTP techniek. De vlinder.en tekst werden erop gestempelnd. De uitgeknipte bloem in calque papier werd nadien met een soort doorschijnende lak bewerkt
De geisha werd met zwart gestempeld en met clear poeder geembost, uitgeknipt en samen met het waaiertje van krantpapier opgeplakt Wanneer ik een sjaaltje brei, gaat er op voorhand enkele meters draad van het bolletje af. Dit kan ik best gebruiken voor op kaartjes, scrapbooking of ATC.
ATC kaartjes maken is een ideale oplossing om restantjes papier ed. te verwerken. Hier nog een kaartje op het zelfgekleurde en met grof zout bewerkte papier. Het leuke daarvan is dat je op voorhand niet weet hoe het eindresultaat zal zijn. Het zout slorpt de verf op. Het uitzicht van het bewerkte papier hangt af van de hoeveelheid zout en de plaats waar de grove zoutkorrel op het papier blijft liggen.
Weer eens een ATC met verpakkingsmateriaal. Het kaartje werd eerst geschilderd en met grof zout bewerkt, onderaan kan je nog de kringetjes in de verf zien.
Stempelen zonder inkt ??? Ja ook dat is mogelijk. Het zwarte foamvelletje heb ik met het warme luchtpistool flink opgewarmd. In het nog warme foamvelletje heb ik de NIET beinkte stempel gedrukt. Zo ontstaat als het ware een "indruk" ipv. een "afdruk" Hopelijk komt de gescande "indruk" duidelijk over op de blog, alvast even op de kaart aanklikken, dan lukt het wel...
De afdruk van deze aronskelk is twee maal gemaakt en geembost met goudkleurig poeder. Hier werd een passe partoutkaartje gebruikt. De tweede afdruk werd uitgeknipt en nog eens bovenop de eerste afdruk geplakt
Een derde kaartje gemaakt met dezelfde stempel. Hier zien we de afdruk gemaakt op calquepapier, geembost met zilverkleurig poeder en ingeschilderd met de Tombo stift
Aronskelken zijn prachtige bloemen, heel statig en lang bloeiend In onze tuin doen deze planten het bijzonder goed en we hebben er jaarlijks vele tientallen bloemen van. Verleden jaar, het was al novenber en de laatste aronskelk van het jaar was wel héél bijzonder, één bloem, maar met twee stampers en twee kelken.
Maar ook op een kaart doet de stempelafdruk van deze prachtige bloem het goed en kan je er veel kanten mee uit. Een eerste kaart werd gestempeld en met parelmoerkleurig poeder geembost, dat geeft een glinsterend effect. De hoek van de kaart werd door het ribbelmaker gedraaid
Soms is er téveel om op één enkel ATC kaartje kwijt te kunnen. Oplossing ? ? ? Een serie kaartjes die bij elkaar horen. Een eerste serie gaat over "tijd', de tweede serie over olifanten. Een klik op de plaatjes maakt het wel wat duidelijker.
Terwijl op Radio 2 de weerman een 10 à 12° voorspelt maar ook weer regen en wolken, breng ik maar het lentegevoel op mijn kaartjes. Het zonnetje schijnt en binnen is het lekker warm. We kunnen toch niet steeds klagen, de lente komt er heus wel aan !
Bij deze kaart heb ik deeltjes gebruikt uit negen verschillende stempels. Op de ecrukleurige kaart eerst een contrastkleurig velletje geplakt, dan de negen kleine vierkantjes, (duidelijk te zien op volgend blogje). De gehele kaart nog eens gedubbeld met een calque velletje waarop rondomrond een kadertje in het contrastkleur en een middenmotiefje gekleefd is.Kaart en calquepapier zijn bijeengehouden met een goudkleurig lintje
Ook de kindjes worden niet vergeten. Geef toe, wij vinden het toch ook een schattig tafereeltje. Maar eerlijkheidshalve moet ik er wel bij schrijven dat ik de muisjes alleen maar schattig vind wanneer ik ze op een kaartje zie...
Met één tekststempel twee totaal verschillende kaarten. Hier is de achtergrond met de DTP techniek ingekleurd en met licht grijze rankjes bestempeld. Afgewerkt met bloemetjes en kraaltjes
Zien jullie ook zo uit naar de lente? Voorzichtig bloeien nu reeds de sneeuwklokjes en de crocusjes. Straks staat de tuin vol met uitbundig bloeiende tulpen. Alvast een voorsmaakje ! Hier werd 5X dezelfde stempel gebruikt. De blauwe afdruk werd meerdere malen gedaan, uitgeknip en in 3d bewerkt, daarna nog met een laklaagje glanzend gemaakt.
Regelmatig kom ik in en rond Ieper. Het landschap ligt er bestrooid met oorlogskerkhoven. Weliswaar van ver voor mijn tijd, maar het bezorgt me steeds kippenvel als ik onder de Menenpoort wandel en de vele namen van gesneuvelden kan lezen, als ik de Britse toeristen zie die kleine kruisjes met poppies op de trappen van de Menenpoort neerleggen. Voor ons zijn die klaprozen een gewoon veldbloemetje, kleurrijk en teer. John Mc.Grea schreef er een gedicht over. Dit gedicht, uit een toeristisch foldertje, heb ik gebruikt om 3 ATC kaartjes te maken, m'n gedachten dwaalden daarbij af naar de velen die tijdens de grote oorlog hun leven lieten voor onze vrijheid.... Zoals Willem Vermandere zingt: "Altijd iemands kind, iemands vriend......"
,Nog eens Afrikaanse motiefjes ... Hier heb ik eerst een achtergrond gemaakt met de DTP techniek.Dan met een zelfgemaakte stempel wat achtergrondmotiefjes De afdruk is op calquepapier gemaakt, geembost, (wat aangeraden is bij calquepapier), en ingeschilderd. Het geheel vastgebonden met een koordje dat rond een doosje pralines zat!
Als oma ben ik natuurlijk reuze trots (welke oma is dat niet?) op onze kleinkinderen. Vandaar deze pauwenlap met de namen en geboortedata van onze zeven kleinkinderen Zelf hebben we vier zonen, dus dragen al onze kleinkinderen dezelfde familienaam.
Ik ontving zopas een mailtje van vrienden die in het West Afrikaanse Benin verblijven. Momenteel 'genieten' ze daar van 40° Celcius in de schaduw. Daarnet liep ik even door onze tuin, alles heeft een dun wit ijskleedje, brrr... ' k Ben maar gauw weer binnen gekomen om een zonnig kaartje op mijn blog te zetten. Fijne dag iedereen !
In het allereerste berichtje op mijn blog had ik het over mijn verschillende hobby's, oa. ook het zelf ontwerpen van merklappen. Vandaag dan ook een voorproefje. De 50-plussers onder ons zullen zich vast wel de 'naailap' herinneren van op de lagere school. In Vlaanderen was dat typisch in één kleur, meestal rood, geborduurd. Pfff. wat had ik toen klamme handjes. Toen dacht ik er helemaal niet aan dat ik dàt ooit als hobby zou doen. Zo zie je maar hé ! Zo'n merklap bestaat meestal uit een alfabeth, verschillende motiefjes, randjes enz De motiefjes op de lap hebben ook een symbolische betekenis. Zelf borduur ik niet zo graag een klassiek patroon helemaal na. Ik hou er meer van zelf een lap samen te stellen en allerlei motiefjes op te zoeken die voor de lap van doen zijn. Geboorten, huwelijken, huwelijksverjaardagen enz zijn uitstekende gelegenheden om zo'n lap te borduren, je kan er een heel levensverhaal op kwijt..
Hetzelfde motief als de vorige kaartjes. Hier hebben we wel iets aparts, witte negetjes op het label. Net als de vorige ATC is deze afdruk weer geembost maar dit keer met witte inkt en wit embossingpoeder bewerkt. De achtergrond werd ook weer met Versa Mark inkt gestempeld en met chalks opgekleurd. Een klik op de afbeelding maakt het wel duidelijker.
Vandaag een kleurig trio erbij. Deze zijn op calque papier gestempeld en geembost. Op de achtergrond werd de stempel meerdere malen afgedrukt met kleurloze inkt en opgekleurd met chalks. Die kleurtjes komen dan door de calque tevoorschijn
Met deze kaart de Afrikaanse tour op. Het kleine labeltje is precies met dezelfde giraf bestempeld als de kaart zelf, maar hier werd Krimpe Dinkie folie gebruikt...
Een bloemetjeskaart, eens anders dan gewoonlijk. En bij deze wil ik ook mijn 2000ste bezoeker; "Lunic" notabene mijn oudste broer die toevallig op bezoek was, bedanken. 'k Denk dat ik binnenkort weer eens bij hem in de leer moet, want zijn blog is aardig aan het veranderen!
De achtergrond van dit ATC kaartje is een probeersel van de encaustic techniek. Met was en het strijkijzer probeert men een tekening te maken.. Daarop zijn een paar stempelafdrukken gezet. Het resultaat is verrassend anders.