Termont hard voor Tobback: Situatie als in Landen pak je strenger aan
Tobback heeft niets te zeggen aan de burgemeester van Landen. De bazen van de burgemeester van Landen, dat zijn de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, en de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Geert Bourgeois. Wat Termont hier vertelt is gratuite praat om een radioprogramma vol te lullen.
Wie de wet overtreed zal gestraft worden.Die Gentse burgemeester denkt maar aan een ding.Zoveel mogelijk in de pers(pest) komen.De burgemeester van Landen heeft gelijk.Wie niet horen wil moet voelen. . Ik raad die zigeuners aan om volgende keer naar Gent aftezakken. . Daar zijn ze blijkbaar welkom
Precies ook een kort geheugen.Wat heeft hij allemaal uitgespookt om de Roma's destijds te verjagen?Tot de rechtbank toe en het afdwingen van een dwangsom.Moei u in uw eigen stad,zo te horen zijn daar meer dan genoeg problemen die een oplossing vragen
Gents sp.a-burgemeester Daniël Termont heeft vanmorgen in 'De Ochtend' op Radio 1 zijn verontwaardiging geuit over de actie van Landens burgemeester Gino Debroux. Die probeerde eerder deze week een groep zigeuners van een bedrijventerrein te verdrijven met luide muziek en oogstte daarmee een storm van protest. Volgens Termont reageerde sp.a-voorzitter Tobback niet streng genoeg. "Zoiets pak je keihard aan", vindt Termont.
"Van mij zou de Landense burgemeester meteen een GAS-boete gekregen hebben wegens overlast, omdat hij te veel lawaai maakte", grapte Termont op Radio 1. "Maar alle gekheid op een stokje: de actie was natuurlijk absoluut geen goed idee."
Gent wordt geregeld geconfronteerd met zigeuners. Volgens Termont was dat ook gisteren nog het geval. Maar het probleem kan in de meeste gevallen opgelost worden door te onderhandelen, meent hij. "Uitzonderlijk heb je te maken met families die niet voor rede vatbaar zijn", klinkt het. "Dan ga je in kortgeding naar de rechter en heb je binnen 24 uur een uitspraak. De families krijgen dan een dwangsom opgelegd en zo is het probleem telkens opgelost. Je hoeft daarvoor geen megaboxen uit te halen."
"Recht op eigen standpunt" Ook sp.a-voorzitter Bruno Tobback moest het ontgelden na de drieste maatregel in Landen; volgens velen reageerde hij veel te laat en veel te mak. Termont deelt die mening. "Als voorzitter heeft hij ongetwijfeld de kool en de geit willen sparen", zei hij. "Hij heeft recht op zijn eigen standpunt, maar ik zou toch strenger gereageerd hebben. Ik vind dat we aan onze collega moeten zeggen dat dit geen manier is om een gemeente te besturen. Zo ga je niet met mensen om. Dat doe je niet."
In februari deed Daniël Termont zelf nog een oproep tot maatregelen in een open brief. Intussen moet hij vaststellen dat er nog niets gebeurd is, "buiten veel brieven, veel woorden en veel conferenties" over het onderwerp. Volgens Termont zijn de Oost-Europese lidstaten niet bereid mee te werken in een Europese context. "Veel regio's die zelf problemen hebben met Roma en andere bevolkingsgroepen, sturen die mensen eerder weg naar het westen dan ze te helpen", stelt hij vast.
Tweemaal betalen Doordat de arbeidsmarkt is opengesteld voor Roemenen en Bulgaren, komen er volgens Termont nu nog meer Oost-Europeanen naar ons land. "Ik heb voormalig voorzitter van de Europese Commissie Barroso meermaals voorgesteld te vragen of de Oost-Europese landen bereid zijn een soort vereveningsfonds te maken."
De Gentse burgemeester stelde voor het geld dat naar die landen gaat, specifiek om die groepen te ondersteunen, te verminderen per aantal mensen die weggaan uit dat land. "Want nu betalen wij eigenlijk twee keer voor hen", zei hij. "Eerst betalen we via belastinggeld dat naar die landen gaat om die bevolkingsgroepen te ondersteunen, om er scholen en huizen voor hen te bouwen. Maar men doet dat niet en stuurt die mensen weg, waardoor ze bij ons komen en wij nog eens met ons belastinggeld moeten investeren om hen op te vangen."
|