Deze beestjes zitten in ons voedsel
De Nederlandse voedselwaakhond Foodwatch slaat alarm omdat er allerlei dieren in ons eten zitten. Zo wordt luizenwax gebruikt om appels te laten glanzen, zit er vis in fruitsapjes en rundsvlees in chips. Dat schrijft De Volkskrant.
Foodwatch vindt het niet kunnen dat de dierlijke bestanddelen niet op etiketten staan vermeld. Daardoor wordt het voor vegetariërs, Islamitische en Joodse gemeenschappen wel heel moeilijk om hun overtuiging na te leven. Meike Rijksen van Foodwatch zegt dat veel vegetariërs kaas eten, maar die is niet vrij van vlees. ‘Er zit stremsel uit de maag van geslachte kalveren in’, zegt ze in de krant. Verder bevat brood l-cysteine. Deze smaakversterker is gemaakt van dierenhaar of -pluimen. In pepermuntjes van Wilhelmina of Mentos, en café Noir en Becel Light zit dan weer varkensgelatine. Veel vruchtensapjes bevatten visgelatine.
Verborgen luizen
Voor moslims is het vaker nog moeilijk om ‘veilig’ voedsel te vinden. Veel producten komen immers tot stand dankzij insecten of stoffen die gemaakt zijn met behulp van insecten. Dat is echter ‘haram’, wat zoveel betekent als onrein. Om een idee te geven van welke insecten we allemaal binnenspelen: appels, peren en citrusvruchten glanzen dankzij schellak. Dit wordt gemaakt van luizenafscheiding. Bepaalde soorten yoghurt bevatten zelfs gemalen luizen, zoals Zuivelhoeve BoerenYoghurt. De zogenaamde voedselwaakhond zegt dat dit wel op het etiket staat onder de benaming karmijnzuur. Al weten weinige consumenten wat dat betekent.
Betere etiketten
De oplossing voor dit probleem? Foodwatch roept consumenten om op een petitie te tekenen voor een betere etikettering op producten. Die zal dan naar minister van Volksgezondheid Edith Schippers worden gestuurd. De Nederlandse organisatie heeft een (onvolledige) lijst op haar site geplaatst met bekende voedingsmiddelen die verborgen dierlijke ingrediënten bevatten. Hier kan je deze bekijken en vind je ook het petitieformulier.
|