NSZ pleit voor doortrekken btw-vrijstelling op schenking voedsel aan lokale goede doelen
Voedingszaken die voedseloverschotten schenken aan lokale liefdadigheidsinstellingen, moeten btw op de aankoopprijs terugstorten. Daardoor is het voor hen fiscaal interessanter om het voedsel te vernietigen in plaats van weg te schenken. “De wereld op z’n kop en maatschappelijk onverantwoord”, zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Het NSZ vraagt aan de nieuwe federale minister van Financiën om de btw-vrijstelling die bijvoorbeeld wel geldt voor warenhuizen die voedseloverschotten schenken aan voedselbanken, door te trekken naar schenking aan lokale doelen.
Ruim de helft van de buurtwinkels geeft één of meerdere keren per week voedseloverschotten weg die ze niet meer kunnen verkopen, zo blijkt uit een rondvraag bij 426 handelaars. Ongeveer een derde van de niet-verkoopbare producten wordt zelf geconsumeerd en in mindere mate weggegooid, ruim een vijfde wordt weggegeven aan personeel en klanten en een kwart wordt geschonken aan lokale goede doelen of personen die het minder goed hebben.
Nog te veel producten krijgen echter geen bestemming op het moment dat de verbruiksdatum is verstreken. Dit komt volgens het NSZ doordat schenking aan lokale doelen niet vrijgesteld is van btw, wat sinds 2013 wel het geval is bij schenking van voedseloverschotten aan nationale voedselbanken. “Het kan niet dat het wegsmijten van voedingsmiddelen interessanter is voor een handelaar dan het wegschenken”, aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Daarom vraagt NSZ aan de nieuwe federale minister van Financiën om die btw-vrijstelling door te trekken naar schenking aan lokale doelen. “Dit samen met nog duidelijkere afspraken met vaste afhaalmomenten tussen buurtwinkels en lokale doelen moet nog meer verspilling tegengaan”, aldus het NSZ.
|