De Gucht tempert Zweedse verwachtingen: België kan geen groei creëren
De Gucht heeft gelijk. Het enige wat die nieuwe "Zweedse" coalitie zal bereiken is dat de inlandse economie stil valt.
Waarom moeten we dan zo veel ministers in de gewesten en federaal betalen als ze toch niks kunnen verwezelijken ? Waarom stort de gucht dan zijn verkregen lonen niet terug als hij toch niks heeft gepresteerd in het verleden ?
De enige oplossing is om uit de eurozone te stappen , dit nekt ons allemaal. Wanneer is hier een referendum ?
In gesprek met De Standaard laat eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) zijn licht schijnen over de Belgische politiek. De Zweedse coalitie maakt zich maar beter geen illusies: "Ik geloof niet dat je autonoom, met welk programma ook, in België een serieuze economische groei kunt creëren als er in onze buurlanden geen groei is."
"Als Duitsland niet groeit, kan je er gif op innemen dat België ook niet groeit", geeft De Gucht onheilspellend mee. "Zo'n crisissituatie kan je wat opvangen door bijvoorbeeld de bouw te stimuleren of kmo's wat zuurstof te geven. Maar zelf een groeipatroon creëren in Europa tegen de globale trend in, is ondoenbaar."
De Zweedse onderhandelaars staan volgens De Gucht dus voor een zo goed als onmogelijke opdracht. "Er zijn een heleboel dingen die je moet doen: de staatsbegroting op orde brengen, de concurrentiekracht van de bedrijven verhogen, het overheidsbeslag moet absoluut omlaag, de vergrijzing moet aangepakt worden en de personenbelasting moet omlaag. Mijn punt is dat dit eigenlijk onmogelijk te combineren is als je geen groei hebt."
Uitkijken naar Commissie Het probleem situeert zich dus op Europees niveau. Het mag volgens De Gucht dan ook niet verbazen dat het begrotingstraject van de verschillende landen een van de eerste debatten van de volgende Europese Commissie zal zijn. Begrotingsevenwichten uitstellen en de economie zuurstof geven lijkt een reële optie.
De Gucht maakt de denkoefening voor België: "Ik ga mij nu niet uitspreken over wat wel of niet kan. België heeft een hoge schuldgraad, maar is momenteel zeker niet bij de slechtste leerlingen van de klas. Als je het tekort onder de 3 procent houdt, zal Europa ook niet zo direct ingrijpen. Maar als er geen groei komt, mag men die zoektocht van 17,3 miljard euro tegen 2019 vergeten."
|