Unizo-topman: Loonkosten zullen stijgen
Waarschuwingsschot uit onverwachte hoek voor de federale onderhandelaars. Topman Karel Van Eetvelt van zelfstandigenorganisatie Unizo geeft de uitgelekte plannen volgens een onvoldoende. "Met wat nu op tafel ligt, staat de kmo's geen loonkostenverlaging maar een verhoging te wachten", zegt hij aan Het Laatste Nieuws.
"Er is Thatcheriaanse kopie in de maak." De vorming van een centrumrechtse federale regering is nog maar drie weken ver en vakbonden staan al op hun achterste poten. Intussen lurken de patroons nog eens aan hun pina colada op het strand van Saint-Tropez, zou je denken. Hún regering is in de maak: centrumrechts met N-VA als spelverdeler en een ex-Unizo-topman als spits. Maar zie, Karel Van Eetvelt roert zich in het debat: de maatregelen uit de uitgelekte formateursnota zijn onvoldoende om de economie die broodnodige boost te geven, oordeelt hij.
"Dit is niet de shocktherapie waarvan sprake. Ja, men stelt voor om de werkgeversbijdragen van 33 naar 25 procent te verlagen. Maar men wil dat financieren door de middelen die al gereserveerd waren voor de uitvoering van het concurrentiepact van Di Rupo en de jaarlijkse korting op de bedrijfsvoorheffing te recycleren. Dat is niks anders dan vestzak-broekzak."
"Erger nog: het concurrentiepact dumpen heeft een pervers effect, tonen onze berekeningen. In sectoren met grote tewerkstelling, zoals kmo's, de bouw, de horeca, de distributie, zullen de loonkosten niet dalen maar toenemen. Het feest van de multinationals wordt zo betaald met het verlies van de kleine bedrijven. Ik ga ervan uit dat men dit verkeerd heeft ingeschat en nog rechtzet. Als dit toch de uitkomst van deze regeringsvorming wordt, zullen we onze stem stevig verheffen."
Niet pessimistisch Volgens de Unizo-voorman is de 'hete herfst' die de bonden nu al aankondigen, misplaatst. "De vergelijking met Thatcher is onzin. De werkloosheidsuitkering blijft onbeperkt in de tijd, tijdskrediet blijft onaangeroerd, uitkeringen blijven welvaartsvast en de besparingen in de gezondheidszorg lijken wel erg gematigd. Een blokkering van de index zie ik er al helemaal niet komen. CD&V zal dat niet toelaten."
Ondanks de kritiek is Van Eetvelt niet pessimistisch. "De toon van de toekomstige regering zit goed. Er staan dingen in die formateursnota die ik jarenlang niet in regeringsakkoorden gezien heb. Mijn belangrijkste boodschap: vorm zo snel mogelijk die regering en begin te hervormen. We kunnen ons geen 'stop-and-go-beleid' meer permitteren."
|