Bourgeois: ‘Europese regels maken het als overheid moeilijk om grote investeringen te doen
Als ondernemer wordt ik regelmatig geconfronteerd met regelneverij door de overheid. De overheid ondervindt nu zelf dat ze geremd worden door regels van een hogere instantie. Zouden ze hier misschien eens een les uit trekken? Ik vermoed van niet maar je weet nooit........
WEG MET DE NVA
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil met Europa in debat gaan over de nieuwe regels die bepalen dat Vlaanderen de bouw van de Oosterweelverbinding wellicht in de begroting zal moeten opnemen. ‘Als dat gebeurt, is dat een heel serieus probleem’, zo zegt hij in De Ochtend op Radio 1.
Dat Vlaanderen het Oosterweelproject in de begroting zou moeten opnemen, is het gevolg van nieuwe Europese regels die de Europese statistische Eurostat donderdag uiteenzette aan de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM).
Bourgeois is niet te spreken over die nieuwe regels. ‘Ik vind dat weinig consequent van de EU, zeker op een moment dat de voorzitter van de Europese Commissie aankondigt dat er grote investeringen moeten gebeuren. Zo maak je het voor overheden bijzonder moeilijk om grote investeringen te doen’, zo reageert hij op de radio.
Hij begrijpt niet dat een groot project zoals Oosterweel (een investering van 3,25 miljard euro, red.) in één keer moet ingeschreven worden in de begroting, terwijl de betalingen gespreid zijn over vele jaren. Dan is het logisch dat men boekhoudkundig in het rood gaat.
Lening spreiden
‘Dat heeft natuurlijk een enorm grote weerslag op elke begroting en creëert een groot probleem’, erkent de minister-president. Hij vergelijkt het met een particulier die een huis koopt en zijn lening kan spreiden over een langere periode, bijvoorbeeld 20 of 30 jaar.
De beslissing over het al dan niet moeten opnemen van Oosterweel in de begroting is nog niet definitief, maar Bourgeois ‘maakt zich geen illusies dat er nog een koerswijziging komt vanuit Europa’. Als de beslissing bevestigd wordt, wil Bourgeois ‘het fundamentele debat aangaan met Europa’. ‘Ik wil daarover een gesprek ten gronde met de EU.’
Volgens Bourgeois zal het even tijd vergen om te kijken of er andere constructies mogelijk zijn. Het probleem stelt zich pas vanaf het eerste jaar dat de transacties ingaan, zegt hij. Wanneer dat zal zijn, is nog onduidelijk. Dat het project er in elk geval komt, staat volgens Bourgeois buiten kijf. ‘Deze investering moet gebeuren. Het project is extreem belangrijk om het fileprobleem op te lossen en het is van levensbelang voor onze economie’, klinkt het tot slot.
|