Bart De Wever over N-VA-controverse: Een vismijn heeft er niks aan
Het viswijf is thuis en iedereen moet dit weten
Met hoeveel rotte vis heb jij gesmeten BDW toen je in de oppositie zat? Met tonnen en daar kraaide geen haan naar. Nu je als meerderheidspartij kritiek krijgt wimpel je deze af met pietlullige excuses. Wat jouw kersverse staatssecretaris heeft verklaard, toont aan dat gans uw beweging nog voortspruit uit de zogenaamde '.....hemden. Een gegeven dat je niet kunt wegmoffelen.
Jaja, alle drek en leugens die hij over de regering di rupo heeft gegooid was volgens hem gewoon puik oppositiewerk waarschijnlijk. Ik krijg meer en meer een afkeer van die man en zijn uitspraken.
N-VA-voorzitter Bart De Wever kwam in het VRT-programma 'De Zevende Dag' terug op de opstootjes die zijn partij eerder deze week veroorzaakte. "Een vismijn heeft er niks aan", reageerde hij op de hevige kritiek van de oppositie. "Daar roepen en tieren ze ook, en gooien ze met rotte vis."
De N-VA-voorzitter moest terugkijken op een week waarin de oppositie met scherp schoot op zijn partij. Jan Jambon had zich moeten verantwoorden voor uitspraken over de collaboratie, Ben Weyts en Theo Francken waren aanwezig geweest op een feestje voor VMO-oprichter Bob Maes en van opnieuw Francken werden een oude mail en een Facebookpost opgediept met controversiële uitspraken over respectievelijk 'kutmarokkaantjes' en de 'economische meerwaarde van de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse diaspora'.
"Francken schreef niks verkeerds"
De Wever vond echter niet dat Francken uit de bocht ging, en stelde dat de staatssecretaris voor Asiel en Migratie in zijn Facebookpost legitieme kwesties had opgeworpen. "Als je die Facebookpost nu leest, en je ziet daar een bepaalde intentieverklaring in - die onterecht is in mijn ogen - kan je zeggen dat hij bepaalde groepen viseerde, en die voelen zich dan gekwetst. Dan is het best dat je zoiets terugneemt, anders houdt het niet op."
"Ik lees echter iets heel anders in die post: in de VS heb je een immigratiemodel op mérite, je komt er alleen binnen om te werken. En dat je zo'n migratiemodel niet kan vergelijken met het Europese, waar er massamigratie is. Hier komen mensen onder meer via gezinshereniging vaak niét in eerste instantie binnen om te werken. Wij hebben kortom minder arbeid uit migratie kunnen puren. Dat lijkt me een waarheid als een koe."
Francken ging dus niet in de fout, vond hij. De Wever toonde zich bovendien empathisch voor de hard aangepakte Francken. "Dat hoort er blijkbaar bij", klonk het. "Ook ik werd al een negationist, een racist en een fascist genoemd."
"Collaboratie was fout"
Daarnaast antwoordde de N-VA-voorzitter ook op een vraag over de collaboratierel (n.a.v. een interview waarin minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon had verklaard dat collaborateurs hun 'redenen' hadden). "Als je omwille van zo'n heisa achteruitgaat, dan stop je niet met achteruitgaan. Dan slaan ze je als een dweil door de Kamer. Alles wat je dan zegt is dan plotseling fout. Dat mensen redenen hadden om in de collaboratie te stappen, dat zal wel. Er zijn er zoveel geweest. Ratzinger zat bij de Hitlerjugend, Mitterand was een collaborateur. De koning van België is bij Hitler op de koffie geweest om te vragen of hij de macht mocht overnemen. Dat moet je in de context van die tijd bekijken. Dat was natuurlijk behoorlijk fout, zowel principieel als tactisch."
Al vindt De Wever dat ons land met een pas gevormde regering momenteel andere katten te geselen heeft. "Is het echt nodig dat we nu nog een debat moeten voeren over de eerste helft van de vorige eeuw?"
"Het zal niet gezellig worden"
Over de huidige regeerverklaring wou De Wever de perceptie van een 'asociale' regering weerleggen. "Ik zoek het eerste asociale in het plan van deze regering", verklaarde hij. "We doen niemand in de armoede verzeilen, integendeel. Maar ik heb altijd gezegd dat het niet gezellig ging worden om de tering naar de nering te zetten. Elk gezin kan je vertellen dat je het niet redt als de uitgaven steeds weer de inkomsten overstijgen."
Of de maatregelen van Michel I tot meer jobcreatie leiden, daarvoor wou De Wever zijn hand niet in het vuur steken. "Het hangt af van de economische conjunctuur", klinkt het. "Kunnen we aansluiten bij de sterke landen, dan kan het snel gaan. Valt de economische conjunctuur tegen, dan zal het zwaar worden. Er is gewoon geen alternatief voor ons beleid. Of willen we de weg van Frankrijk op? Daar heerst na enkele jaren een volstrekt catastrofale toestand."
|