NMBS wil 12,5 euro van stakers
NMBS wil 12,5 euro van stakers Foto: BELGA De directie van de spoorwegmaatschappij NMBS gaat sancties treffen tegen de werknemers die de voorbije dagen aan de wilde stakingen deelnamen in La Louvière, Charleroi en de regio Luik. In totaal gaat het om een honderdtal mensen. De ACOD had nochtans gevraagd om geen sancties te treffen, uit vrees voor een kettingreactie, maar de actievoerders moeten 12,5 euro ophoesten en krijgen 'een strenge vermaning'.
De directie van de NMBS heeft over de sancties beslist in overleg met de raad van bestuur naar aanleiding van de ‘niet aangekondigde werkonderbrekingen waardoor de klanten werden gegijzeld’. De straf komt bovenop het loon dat sowieso niet uitbetaald wordt. Tegen de straf is geen beroep mogelijk.
Volgens de NMBS waren de gevolgen van de acties niet min; de volledige of gedeeltelijke afschaffing van 551 treinen, 8.018 minuten vertraging op een totaal van 681 treinen, 160.000 reizigers die getroffen werden en een rechtstreeks verlies van inkomsten en diverse andere financiële gevolgen.
In het verleden werden na 'niet-legitieme werkonderbrekingen' tuchtstraffen opgelegd in de vorm van bijvoorbeeld een financiële sanctie of een vermaning en zowel ACOD Spoor als ACV-Transcom bevestigden in de loop van de dag al dat er sancties zouden komen. 'We hebben bij de directie gepleit dat we elke keer ter plaatse zijn gegaan om de stakers op te roepen om het intersectoriële actieprogramma te volgen', zegt Luc Piens, algemeen sectorverantwoordelijke bij ACV-Transcom. 'Het is zeer erg wat er de Belgische spoorwegen - NMBS en Infrabel - en hun werknemers boven het hoofd hangt. De mensen hebben daarop gereageerd.'
ACV-Transcom zegt de officiële betekening van de sancties af te wachten. 'We zullen dan evalueren', aldus Piens.
Trendbreuk
In principe hing de stakers ook een zwaardere straf boven het hoofd, zoals een schorsing of zelfs ontslag. Maar het was al meteen duidelijk dat het onwaarschijnlijk was dat het ooit zo ver zou komen. Ook al is het dan eerder symbolisch, dat er zo snel sancties komen, is wel een trendbreuk bij de NMBS: in het verleden werden stakers zelden of nooit gestraft. Bij infrastructuurbeheerder Infrabel gebeurde dat wel al. Door het bij een milde straf te houden, hoopt de NMBS-directie vooral een signaal te geven zodat er geen verdere stakingsacties komen.
|