CD&V verwijst de laatste tijd steeds nadrukkelijker naar een vermogenswinstbelasting. De christendemocraten schoven de maatregel al naar voren tijdens de federale regeringsonderhandelingen met N-VA, MR en Open Vld, maar hij haalde de eindmeet niet. Na het sluiten van het regeerakkoord blijft CD&V de vermogensbijdrage geregeld aanhalen, onder meer vorige week naar aanleiding van Luxleaks en dit weekend bij monde van minister van Werk Kris Peeters.
Groen biedt CD&V een wisselmeerderheid in het parlement aan. 'Met alle fracties die via een grotere bijdrage van de grootste vermogens een socialer beleid willen gaan voeren, kan er een voorstel worden uitgewerkt. Binnen de conservatieve meerderheid met N-VA en Open Vld is dat echter niet mogelijk', zegt partijvoorzitter Van Besien.
Hij meent dat de roep om eerlijke belastingen 'oorverdovend' is. 'Na de nationale betoging, LuxLeaks en de uitlatingen van Marc Coucke zien heel veel gewone burgers en experten in dat het regeerakkoord op dit punt fundamenteel verkeerd zit. Ook in de verkiezingscampagne bleek al dat een meerderheid van de Vlamingen gewonnen is voor een grotere bijdrage van de grootste vermogens. Die grondstroom moet een vertaling krijgen in het parlement'.
SP.A-Kamerlid Geerts herinnert eraan dat zijn partij een wetsvoorstel heeft ingediend om een belasting op meerwaarde in te voeren. 'Goed nieuws om te horen dat CD&V ook voorstander is om een vermogensbelasting in te voeren. Dus ik ga ervan uit dat ze dit zullen stemmen in de Kamer', aldus Geerts via de sociale media.