Theo Francken ging er woensdag prat op een ‘humaan’ asielbeleid te zullen voeren, gestoeld op drie pijlers. Ten eerste wil hij ‘realistisch en sociaal’ zijn. ‘Als je recht hebt op een verblijfsvergunning, dan zul je die krijgen.’ Maar het zal ook een ‘eerlijk en rechtvaardig’ beleid zijn, waarbij de mensen geen valse hoop meer zullen kunnen koesteren. Tot slot zal Francken ook ‘correct en duidelijk’ beleid voeren. ‘Alle beslissingen zullen worden uitgevoerd, ook de negatieve.’
Voor de staatssecretaris is het prioritair dat het aantal terugsturingen omhoog gaat, ‘vrijwillig of gedwongen. De mensen moeten beseffen dat er een realistische kans bestaat op terugkeren.’ Absoluut belangrijk vindt de N-VA’er dat illegale criminelen het land uitgezet worden.
Geen misbruik meer
Francken wil elk misbruik van asiel eruit. ‘Humaan zijn is correct zijn.’ En van een collectieve regularisering zal, als het van hem afhangt, nooit nog sprake zijn. Hij wees erop dat zijn departement nog steeds kampte met de werklast van 2009, en nam daarmee zijn voorgangers duidelijk onder vuur.
Ook van de strijd tegen terrorisme en jihadisme wil Francken een punt maken. Om deelname aan strijd onmogelijk te maken moet volgens hem de wetgeving waar nodig aangepast worden om vertrek in meer gevallen onmogelijk te maken.
Theo Francken wil ook het huidig opvangmodel voor vluchtelingen veranderen. Collectieve opvang wordt de norm, individueel enkel voor kwetsbare groepen. Daarnaast gaat hij in 2015 ook eenmalig het aantal ‘hervestigingsplaatsen’ voor kwetsbare vluchtelingen uit Syrië en Irak verdubbelen: van 150 naar 300.
‘Hardvochtig beleid’
’s Mans beleidsverdediging kon weinig verrassend op applaus van partijgenoot Sarah Smeyers rekenen, die van de gelegenheid gebruik maakte om te sneren naar de kritikasters jegens de persoon en niet het beleid. Er waren inderdaad opvallend veel aanwezigen bij de hoorzitting, en dat had net wat uiteraard te maken had met de heisa rond Francken de voorbije maanden. In in oktober gelekte mails deed Francken uitspraken die door velen als homofoob ervaren werden. Andere kritiek was er na Franckens aanwezigheid op de verjaardag van VMO-stichter en ex-VU-senator Bob Maes, en op zijn Facebookprofiel had Francken zich in 2011 openlijk afgevraagd of de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse’ diaspora voor economische meerwaarde zorgde.
Ook Denis Ducarme (MR) had lof voor het aangekondigde beleid van Francken, maar wees op het werk dat Maggie De Block (Open VLD) al gedaan had in de vorige ambtstermijn. Minder vrolijk reageerde Emir Kir (PS) op het ‘hardvochtige beleid’ van Francken. Volgens hem wordt verblijf gecriminaliseerd en uitzetting een straf. ‘Dat is een onaanvaardbare stigmatisering’.