Het Rekenhof hekelt de ontwerpbegroting voor 2015 van de federale regering van premier Charles Michel (MR). Vaak is er te weinig informatie om de regeringsplannen en de geschatte inkomsten te toetsen. De oppositie schiet met scherp: "Dit is vrij vernietigend om de eenvoudige reden dat de rekeningen niet kloppen."
Op basis van de verkregen informatie is het Rekenhof niet in staat om de budgettaire impact van de indexsprong te beoordelen
Sommige maatregelen zijn volgens het Rekenhof te weinig toegelicht. Zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk waar de bijkomende 75 miljoen euro uit de strijd tegen fiscale fraude gehaald wordt, zoals vandaag in deze krant stond.
Anderzijds rekent de regering bijvoorbeeld op 30 miljoen euro uit de zogenaamde "rechtzettingen van de aanslag op geheime commissielonen". Maar de FOD Financiën verwacht hier echter een meerkost van 113 miljoen euro, merkt het Rekenhof op. De regering schroeft immers de door de ondernemerswereld gehekelde 'monsterboete' van 309 procent terug. Die plannen maken volgens het Rekenhof "in essentie" het nieuwe regime minder streng, waardoor een toename van de ontvangsten "weinig aannemelijk is".
Maatregelen inzake de "bijdrage van de financiële sector" moeten 100 miljoen opleveren, maar de FOD raamt dit maar op 10 miljoen euro - deze minderinkomsten worden wel volledig gecompenseerd door andere meerontvangsten, bijvoorbeeld uit de hervorming van de liquidatieboni.
De impact en verwachte inkomsten of kosten van enkele belangrijke niet-fiscale maatregelen van de nieuwe regering kunnen niet nagegaan worden, bijvoorbeeld de kost van het effect van de indexsprong en de sociale begeleiding van de indexsprong. "Op basis van de verkregen informatie is het Rekenhof niet in staat om de budgettaire impact van deze maatregelen te beoordelen." Dit geldt ook voor andere maatregelen, bijvoorbeeld de verhoging van de accijnzen op tabak.
Dit rapport veroordeelt de regering Michel eigenlijk tot een tweede zit
"Dit rapport veroordeelt de regering Michel eigenlijk tot een tweede zit." Dat zeggen Groen-fractieleider Kristof Calvo en zijn Ecolo-collega Jean-Marc Nollet in reactie op het rappor.
"Het Rekenhof legt de fouten in de begroting helemaal bloot. Fiscale ontvangsten worden volgens het rapport onvoldoende onderbouwd. Het Rekenhof vreest ook de impact van de besparingen, bijvoorbeeld bij justitie en defensie", stellen ze. Volgens de groene volksvertegenwoordigers zullen de geplande provisies niet volstaan om de ontoereikende kredieten te compenseren. De gevolgen zullen meteen op het terrein voelbaar zijn, luidt het.
Het uiteindelijke plaatje zal "nog minder rechtvaardig zijn", waarmee Calvo verwijst naar minder inkomsten uit de bankenbijdrage. "Kortom, de keuzes in deze begroting zijn niet alleen fout, ze worden ook nog eens fout ingeschat", dixit Calvo.
Vernietigend
Dit rapport is vrij vernietigend om de eenvoudige reden dat de rekeningen niet kloppen. Het huiswerk moet opnieuw gemaakt worden
Sp.a-Kamerfractieleidster Karin Termmerman noemt het rapport "vrij vernietigend om de eenvoudige reden dat de rekeningen niet kloppen. Het huiswerk moet opnieuw gemaakt worden", zegt Temmerman, voor de begroting die nog ingediend moet worden bij het parlement. Bijzonder kwalijk is volgens Temmerman dat bij de inschatting van kosten en opbrengsten zoals die van de indexsprong, "er niet eens een berekening tegenover staat". "Waar halen zij dat geld?", vraagt Temmerman zich af. "Voor de indexsprong zegt het Rekenhof dat de gevolgen op de begroting niet te achterhalen zijn." Ook merkt ze op dat veel middelen uit de algemene provisie gehaald worden.
De financiële plannen voor Justitie en Defensie stroken niet met de noden, klinkt het nog. Bij justitie is het "zeer flagrant" dat de middelen voor gerechtskosten ingeschreven voor 2015 lager liggen dan de geraamde betalingsachterstand in 2014. De socialiste vraag zich af hoe die achterstand weggewerkt zal worden.