Het verleden van Jambon blijft in Franstalig België voor deinig zorgen. Eerder deze week kopte La Libre Belgique 'Extreemrechts: Jambon heeft gelogen'. De N-VA-vicepremier was jaren geleden niet gewoon als toehoorder aanwezig geweest bij een uiteenzetting de Franse extreemrechtse politicus Jean-Marie Le Pen, maar had hem als bestuurslid van de Vlaams-Nationale Debatklub uitgenodigd. 'Et alors? ', zo klonk de reactie van Jambons woordvoerder.
De kwestie veroorzaakte donderdag al ophef in de Kamer. De oppositie stapte toen boos op nadat premier Charles Michel de vragen over Jambons verleden had doorgeschoven naar Jambon zelf. In de wandelgangen onderstreepte de eerste minister wel het 'perfect democratische' karakter van de vier federale meerderheidspartijen, inclusief dus N-VA.
CdH-voorzitter Lutgen is het daar echter niet mee eens. Het cordon sanitair is volgens hem doorbroken 'aangezien er binnen de N-VA personen zijn met nauwe banden met extreemrechts'. 'Bovendien bevinden die personen zich in de regering', aldus Lutgen, die er een strategische berekening van N-VA in ziet om het voormalige electoraat van Vlaams Belang aan zich te binden. Ook op RTL-TVi herhaalde Lutgen zondag dat Jambon 'niet thuishoort in de regering'.
PS-voorzitter Elio Di Rupo wilde N-VA op RTBF dan weer niet bestempelen als extreemrechts. 'Het is een separatistische partij', zo zei de voormalige premier. Maar ook Die Rupo vindt dat Jambon over de schreef is gegaan. 'het gedrag van meneer Jambon is een federaal minister onwaardig', zo klonk het.