Het is geen gemakkelijke start geweest voor de regering, geeft premier Charles Michel (MR) toe. Al bij het Kamerdebat over het programma van de regering ging de oppositie erg giftig te keer en sindsdien is de rust niet meer teruggekeerd. De stakingen en betogingen van de vakbonden hebben nog meer olie op het vuur gegooid.
Michel betreurt dat en begon het interview met een oproep aan de vakbonden en de werkgevers om met de federale regering aan de tafel te gaan zitten en een echte sociale dialoog op gang te brengen. Het is nu het moment voor de vakbonden om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de sereniteit -nodig voor een debat- te laten terugkeren.
Op de vraag of hij iets in petto heeft voor de vakbonden en de werkgevers, antwoordde premier Michel positief. De regering heeft een grote oriëntering vastgelegd, maar bij de concrete uitwerking daarvan kan er nog veel besloten worden met de sociale partners, zegt hij.
Eerder vanavond merkte hij op RTL-TVI op dat zijn regering een brede parlementaire en dus democratische meerderheid achter zich heeft en liet terloops ook opmerken dat sommige vakbonden nauwe banden hebben met de oppositie (ABVV met PS en SP.A, nvdr.). Het is de premier overigens opgevallen dat de stakingen al georganiseerd werden de dag na het debat over het regeerakkoord in de Kamer.
"Hervormingen nodig voor banen"
Premier Michel legt vooral de nadruk op de noodzaak van jobcreatie en behoud van bestaande banen en daartoe zijn nu eenmaal diepgaande sociaaleconomische hervormingen nodig.
Met name de indexsprong en fiscale hervormingen zijn nodig om banen te scheppen en Michel mikt daarbij op 200.000 banen. Die plannen krijgen overigens de goedkeuring van de Nationale Bank en het Planbureau, zegt hij.
Er kunnen geen nieuwe banen komen of bestaande banen behouden blijven, als we niets doen aan de zwakke concurrentiekracht van onze bedrijven. De gevolgen van de indexsprong worden overigens voor de lagere inkomens gecompenseerd door fiscale maatregelen.
Ik mik op de lange termijn, zei Michel. De regering heeft een mandaat van vijf jaar en tegen die tijd hoopt hij dat de positieve gevolgen van de hervormingen voelbaar zullen zijn, onder meer dankzij nieuwe banen. Wel hamert hij op de noodzaak binnen de regering om het beleid beter en duidelijker uit te leggen.
"Wil premier zijn die gedurfd heeft"
De vraag over zijn leiderschap van de regering verontrustte premier Michel niet. Hij is geen premier die in elke kleine polemiek tussenbeide wil moeten, maar heeft de regeringsleden nu wel gevraagd om iets discreter te zijn.
Michel ontkent ook het idee dat N-VA-voorzitter Bart De Wever een "schaduwpremier" zou zijn. Ik heb sinds het einde van de regeringsonderhandelingen Bart De Wever slechts een keer in Antwerpen gezien op een conferentie met ondernemers, zei hij. Voor de rest regeer ik samen met de andere leden van de regering.
Michel heeft vertrouwen in het door hem voorgestelde beleid. Ik hoop dat men mij over enkele jaren herinnert als een premier die gedurfd heeft noodzakelijke beslissingen te nemen, besloot hij.