Deze ochtend nog kwam een trotse premier Michel na het kernkabinet verkondigen dat de sociale vrede onder de kerstboom ligt. De coalitie bekrachtigde een akkoord onder de sociale partners over (onder meer) het tijdskrediet en de brugpensioenen, en hoopt dat de trein nu vertrokken is.
Leemans is blij dat de regering naar de sociale partners geluisterd heeft. "Dat is positief". Maar meteen plaatst hij ook grote vraagtekens bij het vervolg van het verhaal. "Er ligt helemaal niets op tafel", zegt hij. "Sociale vrede onder de kerstboom? Dan moeten er wel eerst pakjes liggen. En die zijn er niet."
"Lief voor de rijken"
De regering tekende vanochtend de contouren van dat toekomstige sociale overleg uit: het kan over de loonvorming, de verdeling van de welvaartsenveloppe, de pensioenhervorming en jobcreatie gaan. "Ze beginnen nu over andere dingen, terwijl wij een bijsturing van het regeringsbeleid willen."
Dat betekent dat er zoiets als een vermogenswinstbelasting moet komen. "Deze regering is lief voor de rijken, en hard voor de armen. Er komen elf miljard lasten op de schouders van de werkenden terecht, en dat evenwicht moet rechtgetrokken worden. Dit is en blijft onaanvaardbaar."
Het aanbod van de regering-Michel is dan niet genoeg? "Het is nog minder. Het is helemaal niets. Natuurlijk gaan wij straks praten over de thema's die de regering aanreikt. Maar we willen wel een duidelijk signaal dat de regering de lasten evenwichtiger wil verdelen, en dat zien we nog altijd niet."
Nieuwe stakingen?
Betekent dat dat een vervolg aan de stakingsacties onvermijdelijk is? Leemans wil daar niet op vooruit lopen, maar maakt er geen enkel geheim van dat dit niet het signaal is dat hem van gedachten zal doen veranderen.
"We nemen dit mee in onze beoordeling van 13 januari, ik loop daar niet op vooruit. Maar laat ons hopen dat de kerstboom waar Michel het over heeft tegen dan niet is uitgedroogd."
Onderhandelingspositie
De uithaal van Leemans is opmerkelijk, zeker na de voorzichtig optimistische boodschap van de regering. Maar binnen de coalitie werd niet met eenzelfde kracht geriposteerd op Leemans. "De uitnodiging om te praten ligt op tafel", klonk het bij minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "En zolang er gepraat wordt, kan er resultaat geboekt worden."
Volgens bronnen bij de werkgevers wil Leemans vooral zijn onderhandelingspositie versterken. En Unizo-topman Karel Van Eetvelt, die vraagt op zijn beurt een signaal van de vakbonden. "De regering heeft wel degelijk openingen gemaakt. De vakbonden moeten een signaal geven dat ze voor overleg willen gaan. De werkgevers zijn daartoe bereid."