De PS, die zoals het er nu uitziet voor het eerst sinds 1988 geen deel zal uitmaken van een federale regering, reageert afkerig op de mogelijke coalitie tussen N-VA, CD&V, Open VLD en MR. "De PS vreest dat een mogelijke Zweedse coalitie een bedreiging zal vormen voor het welzijn van alle Franstaligen, Walen en Brusselaars", luidt het in een mededeling.
De Franstalige socialisten halen zwaar uit naar de "verloochening" van de MR en herinnert eraan dat de partij beloofd had dat ze, indien ze de leiding zou krijgen, zich nooit met de N-VA zou associëren.
"Voortbestaan België in gevaar"
Ook de francofone partij FDF - ooit via een kartel verbonden met de MR - is niet te spreken over de nieuwe wending op federaal niveau. "Als er op federaal niveau een Zweedse coalitie wordt gevormd, brengt dat het voortbestaan van het land in gevaar", stelt voorzitter Olivier Maingain onomwonden.
Nog volgens Maingain zal de federale coalitie gedomineerd worden door het "Vlaams nationalisme van N-VA en CD&V". Didier Reynders sprak de waarheid toen hij een voorkeur voor N-VA uitdrukte, aldus Maingain. Charles Michel is volgens hem een "hypocriet" omdat hij zich verschillende keren uitsprak tegen een coalitie met N-VA. Maingain roept dan ook alle MR-kiezers
op om de kopstukken van die partij te laten vallen omdat ze volgens hem "niet beter zijn dan de gangsters van N-VA".
"Werkende bevolking in verzet"
Ook aan het andere eind van het politieke spectrum, bij de uiterst linkse partij PVDA, wordt afwijzend gereageerd. "Als de kamikazeregering realiteit wordt, dan zal de werkende bevolking in verzet moeten gaan. En de PVDA zal er zijn om dat verzet te steunen", klinkt het in een mededeling.
"Voor de werkende bevolking betekent dit dat er antisociale maatregelen aankomen. De verklaringen die hier en daar werden afgelegd, wijzen alvast in die richting: eens te meer zal de werkende bevolking zwaar op de proef gesteld worden", aldus PVDA. "De federale regering die nu in de steigers wordt gezet, is een bezuinigingsregering. Daar zullen we ons tegen verzetten. En tegelijk zullen we een alternatief naar voor schuiven: een sociaaleconomisch beleid dat het geld haalt waar het zit."