De burgemeester van Antwerpen had daar gezegd dat hij vandaag vanaf zeven uur zo'n dertig paracommando's in zijn stad zou inzetten. Maar op dat moment was het protocol tussen Defensie en Binnenlandse Zaken over de inzet van het leger nog niet getekend.
Normaal gezien moesten minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op basis van een dreigingsanalyse voorstellen doen over op welke plaatsen militairen moeten worden ingezet. De ministerraad keurde dat voorstel pas om negen uur 's avonds goed.
Dat Bart De Wever voor die tijd al aangaf dat er dertig paracommando's naar zijn stad zouden komen, was dus opmerkelijk. "Wij hebben dat protocol niet nodig", aldus de woordvoerder van De Wever. "Want de wet op het politieambt voorziet sowieso dat het leger gebruikt kan worden voor ondersteuning."
Bij het kabinet van defensieminister Steven Vandeput (N-VA) hadden ze er vertrouwen in dat het op tijd zou worden goedgekeurd. "Het protocol ligt klaar op de regeringstafel. De 150 militairen staan klaar. Zodra het ondertekend is, kunnen zij in actie schieten. Er is dus nog tijd genoeg."
Finaal is het de bedoeling om 150 para's in te schakelen die ervaring hebben met bewakingsopdrachten. De soldaten zullen wel een extra opleiding krijgen over de omgang met burgers. De militairen zullen heel specifieke plaatsen moeten bewaken. "In het buitenland doen onze para's al beveiligende opdrachten. Waarom in Kaboel wel, maar hier niet?", verdedigde Jambon die beslissing in Terzake.