Hacktivisten en gefrustreerde gamers worden steeds grotere gebruikers van zogenaamde DDoS-aanvallen. Distributed Denial of Service is een manier om volledige websites en netwerken lam te leggen door ze te bombarderen met data. De websites krijgen zoveel data te verwerken dat ze het niet meer kunnen verwerken.
Het probleem is het gemak waarmee ze kunnen worden uitgevoerd. Vroeger werden DDoS-aanvallen voornamelijk gebruikt door cybercriminelen om geld af te persen van websites die beheerd werden door gokbedrijven omdat die zich niet konden veroorloven om een lange tijd offline te zijn.
Nu zijn er verschillende groepen die DDoS-aanvallen gebruiken en neemt het aantal aanvallen snel toe.
“In 2014 zagen we meer aanvallen. Bijna 40% van de organisaties die Arbor contacteerde, zei dat ze meer dan 21 keer per maand aangevallen worden,” zei Darren Anstree, analist bij Arbor.
Een deel van de reden voor de toename van het aantal aanvallen en de grootte ervan, kan worden verklaard door de verandering in de technologie. Vooral de groep hackers die zichzelf The Lizard Squad noemen, is erg actief de laatste tijd. De groep claimde verantwoordelijk te zijn voor de aanvallen op het PlayStation netwerk van Sony en deze week eiste de groep ook de aanval op Facebook, Instagram en Tinder op.
“Het is nu erg gemakkelijk om online diensten aan te vallen. Gamers kunnen concurrenten uit een bepaald gaming netwerk gooien door een DDoS-aanval uit te voeren. Maar niet alleen gefrustreerde gamers gebruiken de cyberaanvallen. Ook activisten die graag gebruik maken van hun technische vaardigheden uiten op die manier hun gevoelens over een conflict in de echte wereld. Als je gaat kijken naar het tijdstip van een aantal DDoS-aanvallen, zul je zien dat je ze haast altijd kunt verbinden met geopolitieke gebeurtenissen in de afgelopen jaren,” besluit Anstree.
|