Wie nu door ziekte niet kan gaan werken, wordt arbeidsongeschikt verklaard en krijgt dan een uitkering. Dat kost de sociale zekerheid veel geld en de regering wil voor de langdurig zieken de redenering gewoon omdraaien. In plaats van ze 100 procent arbeidsongeschikt te verklaren, moeten we kijken of die mensen toch nog iets kunnen betekenen binnen het bedrijf en hen dan op die plaats zetten.
"Een panel van de behandelende arts, de arbeidsgeneesheer en de controlearts zal dan nagaan of een zieke wél nog iets kan doen en wat precies", aldus woordvoerster Els Cleemput. Vanaf drie maanden ziekte zou de federale regering al op die manier willen ingrijpen. Zo zouden er aanpassingen kunnen komen in het werkschema van de zieke, of zal er gekeken worden wat er op de werkvloer zelf kan veranderen.
"Het is altijd beter om te werken, dan om van een uitkering te leven. Op die manier vermijden we dat langdurig zieken in een armoedeval terechtkomen", aldus Cleemput. "De maatregel zal een positief effect hebben op hun koopkracht en op hun eigenwaarde."
"Idee aan het uitwerken"
Het kabinet De Block benadrukt dat het de plannen nog verder moet uitwerken. De minister moet bijvoorbeeld nog overleg plegen met de ziekenfondsen.
Tegelijk blijven een pak vragen nog onbeantwoord. Hoe zal de verhouding loon/uitkering eruit zien? Wat als de werkgever niet mee wil?
"We zijn dus nog niet zo ver, we zitten nog maar aan het begin van het overleg", besluit Els Cleemput.