Begrotingscontrole wordt veel zwaarder dan gevreesd
Het wordt tijd dat de NVA van het tonneel verdweint
het zijn de grootsmeerlapen ik hoop dat we zo rap mogelijk naar de verkiezing kunnen gaan
dat we die rotten bucht kwijt geraken
De kracht van de leugen! Er zal wel een nieuwe aanval komen op de gewone man en zijn inkomen.
Trek er de stekker uit aub.
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) denkt dat de begrotingscontrole die er eind deze maand aankomt, nog een zware dobber wordt. "We staan voor een hele zware oefening." Dat zei hij vanavond in de studio's van 'Terzake'.
Bourgeois kreeg vanavond vragen voorgelegd van oppositieleiders Elke Van den Brandt (Groen), sp.a-voorzitter Bruno Tobback (sp.a) en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
Op een vraag over de Vlaamse begroting, die ondanks de besparingen van vorig jaar opnieuw dreigt te ontsporen, antwoordde de minister-president dat zijn coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld voor een hele grote uitdaging staat. "We zitten in zeer zwaar onweer met moeilijke economische tijden. We gaan dus een zeer, zeer zware begrotingscontrole tegemoet."
Details over hoeveel er eventueel extra bespaard zal moeten worden, wilde Bourgeois niet kwijt, aangezien hij die discussie voor binnen de regering wil houden. "Maar het is wel veel zwaarder dan ik gevreesd had." Suggesties vanuit onder andere CD&V dat het begrotingsevenwicht losgelaten kan worden om zo de pil voor de bevolking wat minder bitter te maken, wees Bourgeois van de hand. "Wat belangrijk is, is begrotingsdiscipline. In tegenstelling tot wat de oppositie zegt is het net verantwoord dat je geen schulden maakt en niet naar de banken moet lopen en in het rood gaat."
Toch wilde Bourgeois niet gehoord hebben dat zijn regering een 'besparingsregering' is. "Belangrijk voor ons is dat we blijven investeren. We maken bepaalde keuzes, en dat zijn sociaal verantwoorde keuzes met sociale correcties."
"Dit is verregaand populisme"
Een ander heikel dossier op de tafel van de Vlaamse regering is het ruimtelijk uitvoeringsplan voor Uplace, dat twee weken geleden werd goedgekeurd. Beschuldigingen van partijdigheid door de oppositie noemde Bourgeois "verregaand populisme". "De feiten zijn duidelijk, en het engagement is nu eenmaal al jaren geleden genomen door de toenmalige regering."
De N-VA'er begrijpt naar eigen zeggen ook niet waarom de oppositie niet tevreden is met een investering die jobs oplevert. "Ik loop mij de benen van onder het lijf in het buitenland om investeerders aan te trekken. Als er dan een binnenlandse investeerder is die 3.000 jobs wil creëren, dan mag dat niet, dan is dat ineens "het grootkapitaal". Men moet weten wat men wil."
"Geen maatregelen voor huurprijzen"
Bourgeois ging ook in op de huurprijzen, die, zoals vorige week bekend raakte, wel geïndexeerd worden, in tegenstelling tot de lonen. Een onrechtvaardige maatregel, vonden de vakbonden en veel middenstandorganisaties. Maar Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wilde daar niet van weten. "Dit is een federale maatregel", zo verdedigde Bourgeois zich. "En Bruno Tobback vergeet erbij te vermelden dat er wel compensaties komen voor de laagste lonen en uitkeringen." Voor Bourgeois zijn de indexsprong, "die te maken heeft met de competitiviteit van onze economie", en de indexering van de huurprijzen, twee totaal verschillende dingen. "De huur is wettelijk bepaald, er is dan ook geen sprake van om daar andere maatregelen te nemen."
Van eventuele spanningen tussen zijn partij N-VA en CD&V over thema's als de huurprijzen wilde Bourgeois niets horen. "Het is niet omdat je in het parlement verschillende stemmen hebt, dat de regering niet kan beslissen. Ik zie geen van de coalitiepartners die het regeerakkoord in vraag stelt."
|