We worden een fabriek die steeds meer moet produceren
Leraars zullen tegen 2019 zes jaar langer moeten werken. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hoopt oudere leerkrachten als mentors in te kunnen zetten. De vakbonden zien vooral mist en leerkrachten vinden dat hun beroep zo verwordt tot fabrieksarbeid.
Dat gevoel begint ook te leven bij de nochtans immer enthousiaste Marc Bellinkx (44), die al achttien jaar tot zijn grote tevredenheid aardrijkskunde en informatica geeft in Sint-Jozef in Kontich. “Ook leraars moeten hun steentje bijdragen voor de volgende generatie. Als ik met hetzelfde enthousiasme als nu kan lesgeven, wil ik er zeker enkele jaren bijdoen.”
“Ook het mentorschap is oké. Als ik zelf stagiaires begeleid, heb ik er goede ervaringen bij. Je kunt even vanop de zijlijn toekijken en nadien tips geven die in geen enkel handboek staan. Ervaring doorgeven is goed omspringen met je kapitaal.”
‘Lesgeven komt in verdrukking’
“Helaas komt het lesgeven steeds meer in de verdrukking te staan door alle mogelijke extra’s. De administratieve rompslomp kost tonnen energie. Volgend jaar komt er nog de zorg voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs bij, terwijl we nu al heel veel extra’s doen voor zorgkinderen. Ook die maatregel lijkt me vooral ingegeven door besparingen. Het wordt steeds meer. De kruik gaat zo lang te water tot hij barst. Bij vele oudere collega’s is hij al gebarsten”, meent Bellinckx.
“De grootste bedreiging voor het onderwijs is dat alles kwantitatief afgemeten wordt, berekend in jaren, cijfers en punten. We worden een fabriekske, dat maar moet blijven produceren, hoe langer en hoe meer, hoe beter.
|