Terugbetaling belastingen vertraagd door staatshervorming
Ik heb geen zaken met vertraging ik wil dat zeer snel terug heb zo als vroeger , jully gaan geen speletje spelen met ons geld
DE NVA ZIJN DE GROOTSTE SMEERLAPPEN
Veel belastingplichtigen moeten dit jaar langer wachten op de terugbetaling van hun belastingen. De reden is de zesde staatshervorming, die de berekening van de belastingen ingewikkelder maakt. Dat bericht De Tijd donderdag.
Binnenkort valt de belastingbrief weer in de bus. Naar jaarlijkse traditie moet die ingevuld worden of elektronisch verstuurd worden via Tax-on-Web. De afgelopen jaren werden die aangiftes snel verwerkt. Een grote groep Belgen kreeg de te veel betaalde belastingen in het jaar zelf nog terug. Wie moest bijbetalen, moest dat ook sneller doen.
Dit jaar komt daar verandering in. Door de zesde staatshervorming wordt de aangifte een stuk ingewikkelder. De nieuwe financieringswet geeft de regio’s ruimere fiscale autonomie. Daardoor zal er op het aanslagbiljet voortaan een federale en een Vlaamse aanslag te zien zijn.
Maar dat is niet alles. Ook de berekeningsprogramma’s van de fiscus moeten veranderen. 'Dat vraagt veel werk en testtijd. Daardoor zal het inkohieringsproces dit jaar later beginnen', bevestigt Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.
'Nood aan structureel voorschottensysteem'
Voor de lokale besturen is het hoog tijd dat er een structureel voorschottensysteem op poten wordt gezet, zegt Jan Leroy, stafmedewerker Financiën van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) donderdag. 'Als de werking van de fiscus vertraagt, zullen ook de geldstromen naar de lokale besturen vertraging oplopen', zegt Leroy.
Lokale besturen heffen een aanvullende personenbelasting op de belastingaanslag. 'Maar gemeenten krijgen het geld van die aanvullende personenbelasting pas drie maanden nadat de aanslag is gevestigd', zegt Leroy. 'Het gaat voor alle Vlaamse gemeenten om 1,8 miljard euro. Dat geld is niet verloren, maar geld heeft wel een prijs, want er moeten rekeningen betaald worden.'
Jan Leroy acht het gezien de situatie dan ook noodzakelijk dat er eindelijk werk wordt gemaakt van een structureel voorschottensysteem. 'Als gemeenten elke maand een voorschot zouden krijgen, gebaseerd op een redelijke raming, dan zouden al veel problemen verholpen kunnen worden', zegt Leroy. 'Als dit (een vertraagde terugbetaling) de werkelijkheid wordt, is er meer dan ooit nood aan een voorschottensysteem.'
|