Vriend en vijand moeten nu erkennen dat Michel premier van dit land is
Hoe sympathiek michl ook overkomt het ten zeerste spijtig dat hij moet luisteren naar de wever die tenslotte alle touwtjes in handen heeft.
Er wordt hier veel zand in de ogen gestrooid! Wacht maar af...
CD&V-vicepremier Kris Peeters toonde zich vanavond tijdens een interview op Radio 1 een tevreden man na de begrotingscontrole van afgelopen weekend. Volgens hem heeft premier Michel (MR) leiderschap getoond en is het nu duidelijk dat de federale regering wel degelijk aan elkaar hangt.
Dat de begrotingscontrole uiteindelijk snel verliep, was voor Peeters logisch. "We hebben meteen gezegd: 'dit is een begrotingscontrole, maak er geen debat van', en iedereen was het daarmee eens." Harde gesprekken zijn er wel degelijk geweest, maar premier Michel heeft die voor Peeters goed in de hand gehouden. "Ik heb de premier gefeliciteerd. Hij heeft aangetoond dat hij een ploeg kan leiden en bij elkaar kan houden. Vriend en vijand zullen moeten erkennen dat hij de premier van dit land is. Hij heeft er tijdens een moeilijke opdracht voor gezorgd dat we konden landen."
Dat door de nieuwe financieringswet de federale regering plots 750 miljoen euro minder moet doorstorten aan de gewesten, noemt Peeters "een meevaller voor ons, een tegenvaller voor hen". Vlaanderen moet nu namelijk op zoek naar bijna 400 miljoen euro extra. "Dat was ook voor ons een aangename verrassing, maar een echte tegenvaller voor de gewesten." Peeters benadrukte wel dat in de toekomst de situatie misschien omgekeerd kan zijn en federaal ineens meer moet betalen.
Jobcreatie moet sociale zekerheid redden
Het belangrijkste resultaat van deze begrotingscontrole is voor Peeters dat er niet verder bespaard wordt in de sociale zekerheid. "We hebben een andere invalshoek genomen: het creëren van jobs en zo de sociale zekerheid veiligstellen." De regering voorziet extra jobs onder andere via nachtarbeid in de e-commerce, ingroeijobs voor jongeren en flexijobs in de horeca.
Over de tax shift is er volgens Peeters dit weekend niet gesproken. "We hebben heel duidelijk afgesproken dat we daar na Pasen aan beginnen. Voor de zomer van dit jaar moeten we een duidelijk akkoord hebben binnen de regering."
Van Overtveldt: "Geen walk in the park"
Ook minister van Financien Johan Van Overtveldt (N-VA) toonde zich vanavond in Terzake een tevreden man. "Aartsmoeilijk was het niet, maar om te zeggen dat het een walk in the park was, dat is absoluut niet correct. Er waren meevallers, maar er waren ook tegenvallers." Dat de regering vooral focust op jobcreatie is voor Van Overtveldt logisch. "Wij willen ervoor zorgen dat er een breed uitgesmeerde economische groei op een duurzame manier tot stand komt. Dan kunnen we heel wat sociale problemen veel beter en structureler aanpakken.
Kritiek dat de zogenaamde karaattaks, de taks voor de diamantsector er alleen maar is gekomen op vraag van de sector zelf wuift Van Overtveldt van de hand. De klassieke vennootschapstaks verdwijnt voor de diamantairs, aangezien ze volgens de Financienminister toch te weinig opbracht. Maar de nieuwe taks op omzet "gaat netto 50 miljoen euro meer opbrengen, en niet louter 50 miljoen. In het verleden werd in de sector 10 tot 20 miljoen euro via de vennootschapsbelasting opgehaald, nu komt daar dus 50 miljoen bij."
|