Na de federale begrotingscontrole krijgt Vlaanderen een extra factuur van bijna 400 miljoen euro gepresenteerd, zo bleek enkele dagen geleden. ‘Onbehoorlijk bestuur’, reageerde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) woensdagochtend. ‘Pas in volle begrotingscontrole laten weten dat Vlaanderen 400 miljoen euro minder krijgt, dat kan eigenlijk niet.' Toch vroeg noch hij, noch zijn collega-minister-presidenten Rudi Vervoort (PS) en Paul Magnette (PS) een aanpassing van de financieringswet.
Tennis
Dat het onderwerp woensdagmiddag zou worden aangesneden tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement, stond in de sterren geschreven. En meteen ging fractieleider John Combrez van oppositiepartij SP.A frontaan in de aanval tegen Bourgeois. ‘U hebt hier staan tennissen, maar hebt geen enkele bal geraakt. Op enkele uren tijd heeft men donderdag beslist wie welke bijdragen moet betalen. Heeft u iets ondernomen om dat tegen te gaan? Hebt u tussen donderdag en maandag aan de noodrem getrokken?’
'Onzin', reageerde Bourgeois. 'Niemand kon daar iets aan doen. De correctie van de cijfers is de opbrengst van de personenbelasting zoals ze uit de computer van de FOD Financiën, die nog niet lang werkt, is gekomen. Op geen enkele manier - noch via een overlegcomité, noch via een interministeriële conferentie, noch via wat dan ook - kan daar verandering in worden gebracht.'
Waar Bourgeois zelf zich woensdagochtend overigens nog zeer kritisch had uitgelaten over de zesde staatshervorming (die er volgens hem geen is, omdat die niet tot voldoende fiscale autonomie voor Vlaanderen leidde) verdedigden de andere meerderheidspartijen het financieringsmechanisme wel.
'Dit moet je kunnen verdragen als je fiscale autonomie wil'
'Hoe meer fiscale autonomie de deelstaten krijgen, hoe groter de onzekerheid over de inkomsten', zei CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel. 'Maar dat moet je kunnen verdragen als je fiscale autonomie wil. Laat ons de kansen grijpen die fiscale autonomie biedt, vooraleer aan de klaagmuur te gaan staan.’ Gwendolyn Rutten (Open VLD) sloot zich daarbij aan. Zij plette ervoor de fiscale autonomie vooral aan te wenden om de belastingdruk aan te pakken.
Matthias Diependaele, fractieleider van N-VA, wist echter niet waar hij het had toen hij dit hoorde, en nam het woord. De sfeer werd bits, want hij maakte zich net als Bourgeois eerder woensdag onzetttend kwaad. Niet zijn partij, wél CD&V en Open VLD zaten namelijk aan het roer toen de zesde staatshervorming werd uitgewerkt, door de regering-Di Rupo. En dus zijn zij, en niet N-VA, verantwoordelijk, meent hij.
‘Mijnheer Van den Heuvel, ofwel wisten jullie niet waar jullie mee bezig waren, ofwel hebben jullie doelbewust de lasten doorgeschoven naar de niveaus waar de noden het hoogst zijn. In het eerste geval spreken we van onbekwaamheid, in het andere geval van schuldig verzuim’, klonk het bikkelhard.
Meteen ontstond luid protest vanop de CD&V- en Open VLD-banken. BIj N-VA weerklonk applaus.